0888 11 22 00

Цените на имотите се покачват леко през първото полугодие

Цените на имотите се покачват леко през първото полугодие

Цените на жилищните имоти в София са били стабилни през първото полугодие, като в повечето квартали разликата е около 2-3%. Това е един от основните изводи на агенцията за недвижими имоти "Адрес" за пазара.

Макар и през последните години да се наблюдава ръст на цените на жилищата, спадът на лихвите и повишението на доходите в столицата правят покупките по-достъпни за населението, отбелязва Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти".

Цените - плавно нагоре

От края на 2016 г. до средата на тази година цените не са се вдигнали твърде осезаемо в София, сочат данните на "Адрес" от реално сключени сделки. Най-високо изменение се наблюдава при жилищата в "Красно село", "Манастирски ливади", "Люлин", "Света Троица" и "Суха река". Промяна няма в цените в "Дружба" и "Овча купел", а съвсем леко надолу са паднали цените на имотите в кварталите "Обеля", "Сердика" и "Свобода".

Част от пазара на жилища все пак е в застой и това са тези, които се предлагат на надпазарни цени, посочват от агенцията. "При средна цена от 1150 евро на кв.м в "Лозенец" вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства - престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%", обяснява Павлов.

Според агенцията до края на годината пазарът ще продължава да е активен със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Покачването на активността ще зависи от това дали продавачите предлагат имотите си на съобразени с пазарните условия цени, смятат експертите.

Жилищата са по-достъпни

Закупуването на жилище в София е по-лесно, отколкото преди пет години, въпреки че средната цена за квадратен метър е по-висока, смятат експертите от "Адрес". През 2012 г. цената е била 1465 лв., а сега е 2000 лв.

Два основни фактора, които допринасят за достъпността на покупките през последните пет години, са повишението на заплатите и понижението на лихвите. От една страна, средната заплата в София се е повишила за периода от 1000 лв. на 1370 лв. Другият показател, който играе важна роля, са лихвите по ипотечните кредити, които предлагат банките. Преди пет години те са били 9.24%, докато в момента са паднали почти наполовина.

По изчисления на "Адрес" през 2012 г. ипотечната вноска е била 98% от средната работна заплата за София, докато тази година тя е 78%. "Препоръчителният дял на кредита от месечния доход трябва да бъде около 30% или най-много 40%. Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв.м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди пет години беше трудно постижимо", казва Георги Павлов.

"Трябва да се има предвид, че лихвите по кредитите скоро ще спрат спада си, а имотите към момента са на стабилни цени. Т.е. общата картина ще се запази сходна с настоящата, поне в краткосрочен план", обяснява още Павлов.


capital.bg

Продай имота си за 48 часа