0888 11 22 00

Георги Павлов, изп. директор на "Адрес недвижими имоти" АД: Дефицит на качествени жилища съществува

Георги Павлов, изп. директор на "Адрес недвижими имоти" АД: Дефицит на качествени жилища съществува

Г-н Павлов, има ли дефицит на качествени жилища и как това се отразява на търсенето, предлагането и цените в момента?

- Дефицит на качествени жилища съществува, което е и основната пречка в момента да сме свидетели на динамиката, за която жилищният пазар има потенциал. Има спад в броя новопостроени сгради, а глад за нови качествени проекти безспорно се наблюдава. Въпросът е, че става все по-трудно те да намерят желания имот при настоящото предлагане.
Цените са стабилни, хората имат желание и възможност да купят имот. Регистрирахме плавен, но непрестанен ръст в броя на сделките, като мога да обособя три фактора, които повлияха:
- лихвите по депозитите постоянно се понижават, като през 2009 г. те бяха над 8%, а сега техните стойности са 2-3%
- условията по ипотечни кредити се подобряват
- банковата криза и забавянето на изплащането на гарантираните депозити в КТБ и банка "Виктория" накара хората да търсят по-сигурни варианти за съхранение на средствата си, какъвто е покупката на имот

Къде се срещат цените на търсене и цената на предлагане?

- Цените варират, като средната цена за столицата е 750 - 900 EUR/кв.м. Разбира се, има много изключения в зависимост от характеристиката на имота. Двустайните и тристайните апартаменти се изравняват като брой сключени сделки и заемат около 1/3 дял за всяка категория. Очакванията са ценовите равнища да останат стабилни до края на годината. В същото време нивата на най-качествените проекти бавно растат.

Какви са профилите на основните купувачи в момента?

- Типичният купувач е на възраст 30 - 35 години, живеещ на семейни начала. Навлизането на нови ИТ и аутсорсинг компании също спомага за засилване на търсенето на жилищния пазар в София, а вече и в други градове. Активни на пазара са служители от ИТ сектора, фармацията, търговията и др. Основната причина на купувачите за закупуване на имоти е с цел живеене с 85%, след това са инвестициите с 15%, което е друг позитивен знак за жилищния пазар.

На какви изисквания трябва да отговаря жилищният, имот за да попадне в категорията "качествен"?

- На първо място – качествено строителство и материали, добре разпределени пространства и функционалност на помещенията. При покупката на качествен имот все по-голямо значение оказва инфраструктурата в района, както и всички допълнителни екстри като привлекателното местоположение и гледка, надеждни мерки за сигурност, висококачествено външно и вътрешно изпълнение, наличието на достатъчен брой паркоместа и гаражни клетки. Често дори ако някой от тези фактори не удовлетворява клиентите, те предпочитат да се откажат от сделката, отколкото да направят компромис.

Какви са условията на ипотечно кредитиране в момента като предлагане и проценти?

- Лихвите по ипотечни кредити в момента са в диапазона 6-7% годишна лихва. При покупка на апартамент с цена 100 000 лв. месечната вноска е около 600 лв. Банките могат да отпуснат кредит в размер близо 90% от стойността на имота.

Кои имоти са подходящи като инвестиционна алтернатива?

- В България пазарът на недвижими имоти е сравнително добре регулиран и развит и се радва на достъпно банково кредитиране. Затова и покупката с цел инвестиция е разумна стъпка, изгоден начин за съхранение на парите и все повече хора се обръщат към този вариант. Подходящи за целта са качествените имоти с по-голяма площ и централна локация, защото цената им се покачва по-бързо в сравнение с останалите имоти.

Завръщат ли се затворените комплекси?

- Най-коректно е да кажем, че затворените комплекси винаги са имали своя специфична целева група – семейства с деца е най-често срещаната. Тези купувачи търсят спокойствие и по-уредена среда на живот. От тази гледна точка този тип имоти винаги са били интересни за определен кръг купувачи и е трудно да говорим за завръщане, спад на интереса или друга подобна тенденция. Интересът в този сегмент е сравнително устойчив и перманентен във времето.


Строителство градът, бр.42, 10.11.14, с.12

Продай имота си за 48 часа