0888 11 22 00

Хубавите имоти свършват заради парите от КТБ

Хубавите имоти свършват заради парите от КТБ

От 3 седмици пазарът в София е най-динамичен от доста години насам в очакване на значителен паричен поток

Има значимо раздвижване на имотния пазар, заявките за огледи се увеличават, като голяма част от тях са за след 4 декември, когато ще бъдат изплатени гарантираните депозити от КТБ.Така описва в момента ситуацията на имотния пазар Румяна Димитрова, брокер от “Адрес недвижими имоти”. Според нея кандидат-купувачите станали по-решителни, дори по-несигурните купували бързо. Продавачите усещали, че има търсене, и вдигали цените, които за последните месеци се увеличили с 5-6%. Очакванията били в края на декември този ръст да стигне 10 на сто.Имотите на реални цени свършват бързо, на пазара в момента остават надценените. Поради това може да се стигне до ситуация, в която ще е трудно да се намерят хубави имоти като характеристики и локация, които да предложим на клиентите, твърди Димитрова.Брокерите са обнадеждени за силен декември най-вече заради гарантираните депозити от КТБ. Те са 3,6 млрд. лв., а изплащането им започва от днес.Изчисленията на експерти показват, че борбата всъщност ще е за около 1 млрд. лв. Очакванията са близо 2/3 от парите от КТБ да останат в банките. Според неофициална информация хората, които ще получат максималната гарантирана сума от 196 000 лв. , са 3300 души. Тези с над 100 хил. лева са 12 000. За сметка на това общата сума на спестяванията им е около 2 млрд. лв. Именно в тях брокерите виждат възможност да инвестират парите си в имоти.“Пазарът е пред взрив.


Имоти, които стоят от 2009-2010 г., стават актуални  - усилено се правят огледи, водят се преговори, предоговарят се оферти. Мислещи хора вече търсят ново поле за затворените си досега пари в КТБ”, твърдят брокерите.


“От три седмици пазарът в София е най-динамичен от доста години насам в очакване на значителен паричен поток. Моите прогнози са той да се насочи към апартаменти и рентиерски имоти”, заяви собственикът на “Явлена” Страхил Иванов. Той не се нае да прогнозира точния размер на паричния поток, но добави, че дори 20% от освободения финансов ресурс след изплащането на гарантираните депозити да се насочи към имоти, това означава 400 млн. лв., което за нашия стагнирал пазар е доста значителна сума.


Брокерите твърдят, че доходът от наем е над 4% годишно, а лихвите от депозит - около 2% 

Дори и след плащане на всички такси и комисиони чистият доход пак бил по-висок от този на влоговете.Анализатори аргументират очакванията за наливане на пари от КТБ към имотите и с това, че българинът е консервативен при избора на инвестиционни възможности. Всички изследвания показвали, че когато той търси къде да вложи парите си, веднага след депозитите посочва покупката на имот. Значително по-малко са хората, които влагат пари на борсата, тъй като това изисква почти професионални знания.Златото, картините и други вещи, които могат да бъдат алтернативни дългосрочни инвестиции, също не са сред предпочитаните инвестиции от българите.


Вливането на част от парите на вложителите в КТБ към имотите ще съживи пазара за поне 3 месеца напред, прогнозира Страхил Иванов. Според него обаче това нямало да доведе до дългосрочно вдигане на цените, тъй като предлагането все още е голямо.Брокерите прогнозират още, че наемният пазар също ще се съживи, и дори очакват, че при него догодина може да има вдигане на цените, като причината за това ще бъде изчерпването на количеството предлагани сега апартаменти и магазини.Прогнозите се основават и на факта, че заради банковата паника през лятото от изтеглените около 1 милиард лева обратно в банките са се върнали 700 млн. лв. Това предполага, че тогава 300 млн. лева са се пренасочили към имоти и други инвестиции. През юли бил отчетен 15% ръст на сделките с имоти.


24 часа, бр.329, 04.12.2014, с.2+3

Продай имота си за 48 часа