0888 11 22 00

Защо да продам имота си с ексклузивен договор?

Защо да продам имота си с ексклузивен договор?

Какво е ексклузивен договор?

Посредством ексклузивният договор се реализира предоставянето на права за продажба на имот върху конкретна агенция и определен агент на недвижими имоти. По този начин продавачът на недвижимото имущество си подсигурява по-съсредоточено внимание от страна на консултантската компания, което се дължи на обстоятелството, че със сключването на ексклузивен договор, агенцията гледа на обява с приоритет. В следствие на това търсенето на подходящи купувачи е по-ефикасно, а сроковете за тяхното откриване са значително съкратени.


Често срещано макар и погрешно е мнението, битуващо сред продавачи, според което колкото повече канали и средства за разпространение на обявата за продажба на жилище се използват, толкова по-добри резултати ще донесе на собственика. Имайте предвид обаче, че това в много случаи може да провокира точно обратния ефект. В резултат на което има вероятност да се появяват дублирания на обявата. При тях се случва да се наблюдават съществени разминавания в обявената пазарна цена, т.е. един имот да бъде няколко пъти обявен на различни по стойност суми.Това служи като красноречив показател, че продавачът на имота не е сключил ексклузивен договор с нито една от агенциите, с които е работил. Противоречивите сигнали, които оставя у купувачите могат да имат негативни последствия върху успешно реализиране на сделка за продажба на имот. Тук е моментът да се отбележи, че със сключването на ексклузивен договор ролята на брокера е не само да бъде ваш личен посредник, но и да се превърне във ваш партньор, съобразяващ се с индивидуалните ви изисквания и разбирания, като защитава личните ви интереси.


Предимствата на ексклузивния договор

Защита от некомпетентност

Сигурността, която носи сключеният с агенция за недвижими имоти договор, е едно от водещите преимущества на продажбата, осъществена с помощта на посредник. По този начин продавачът е подсигурен, че обявата на неговия имот ще попадне в правилните канали, което ще му осигури защита от некомпетентно отношение било то от страна на търговци или измамници. С договора се свеждат до минимум и рисковете, произтичащи от хаотичните консултации с няколко агенции едновременно. Ако изберете да подпишете ексклузивен договор за продажбата на апартамент или друг вид недвижима собственост, ще си подсигурите безопасното разпространение на информацията и ще си гарантирате прецизно селектирани клиенти, които в действителност могат да се превърнат в потенциални купувачи на вашето жилище. Обстоятелство, което в никакъв случай не бива да бъде подценявано, е документацията, съпътстваща процеса на реализиране на покупко-продажбата. С избора на надеждна агенция може да разчитате на ценни напътствия, подкрепа и детайлна информация, отнасяща се до необходимите документи за продажба на имот. Освен това ще се ориентирате кои са институциите, от които може да се сдобиете с изискваната документация, в случай че имате някои пропуски и се налага документите ви да бъдат повторно издадени.


Лоялност и професионален подход

Сътрудничеството с брокер на недвижими имоти при продажбата на имот неминуемо е придружено от множество казуси, които изискват бърза реакция и професионален подход, за да бъдат своевременно разрешени. Затова изборът на консултант, който притежава солиден опит и компетенции, е от изключително значение. Въпреки това, не бива да пренебрегвате чисто човешкия фактор, който има съществено влияние върху взаимоотношенията между клиент и брокер. Важно е да откриете специалист, но не по-малко съществено е да можете да комуникирате свободно с него. Да се вслушвате в неговите препоръки и съвети, с което ще спомогнете за установяването на доверие помежду ви, а то от своя страна да прерасне в лоялност.
Добрият брокер ще се отзове на въпросите и тревогите ви, ще разсее колебанията ви, когато е необходимо и ще ви предупреди за потенциални рискове и некоректни практики. Работата на посредника, след сключване на ексклузивен договор, ви освобождава от тежката отговорност да вземате ключови решения, без да имате необходимата подготовка и знания в сферата. В допълнение към това ще елиминира възможността впоследствие да съжалявате горчиво за изборите, които сте предприели. Професионализмът на агента на недвижими имоти се изразява не само в коректното отношение към вас, но и в неговите умения и знания за тенденциите на пазара и спецификите на различните видове строителство. Той е запознат с преимуществата и недостатъците на различните райони в града, наясно е с организационните процеси и разполага с широка мрежа от контакти, която може да ви бъде от полза във всеки един момент.


Ефективна реклама

Клиентите, които сключват ексклузивен договор, могат да разчитат не само на чисто консултантски насоки, но и на прецизен подбор на комуникационните канали. Агенцията за недвижими имоти ще се погрижи и за същинското оформяне на обявата и маркетинговите подходи, които ще бъдат приложени, за да попадне тя в полезрението на правилните купувачи. Сред нейните задължения е да установи как да привлече вниманието на потенциално заинтересованите клиенти, да съобрази каква сума е нужно да бъде вложена в онлайн реклама и какъв е точният таргет, към когото да бъде насочена офертата. Търсенето на верните отговори на тези и други въпроси ще паднат от плещите ви, ако изберете да си сътрудничете с една единствена агенция, на която да предоставите правата за продажбата на вашата недвижима собственост. Брокерите на Адрес Недвижими Имоти ще ви съдействат, за да осъществите възможно най-изгодната за вас оферта, като в сътрудничеството ще откриете коректно отношение, професионални насоки, отдаденост и внимание към всеки детайл.


Улеснена процедура

В случай че възнамерявате да сключите ексклузивен договор с агенция за недвижими имоти, то ще се възползвате от още едно предимство пред това да предприемате продажба самостоятелно или чрез посредничеството на няколко агенции едновременно. Съвместната работа с една агенция ще ви спести време, а процедурата по реализирането на сделката ще бъде значително улеснена. Предишният опит на експертите в областта на недвижимите имоти позволява на агентите умело да пресяват само истински заинтригуваните от вашата оферта купувачи. Освен това в длъжностната характеристика на успешния брокер стоят множество качества, сред които челна позиция заема комуникативността. Това е особено ценно качество, когато се стигне до уговарянето на удобно и за двете страни време за оглед, както и в течение на процеса по договаряне на условията на самата продажбата.


Условията на ексклузивния договор

Условията на ексклузивния договор зависят пряко от агенцията, с която избирате да си посредничите. С подписването на споразумението агенцията получава правото да извършва множество услуги за своя клиент, които се осъществяват докато срокът на договор е в действие. При сключването на договор агенцията поема ангажимента да инвестира време и усилия, за да осъществи успешно продажбата. Селектира подходящите купувачи, рекламира вашата обява в избрани платформи и ви предоставя висококачествени консултантски услуги. Агенцията се заема с подготовката на имота, заснемането на визуалното съдържание към нея, написването и оформянето на обявата и нейното разпространение. Брокерът на недвижими имоти се грижи да управлява търсенето и да създаде конкурентна среда на клиентите, така че да имате правото да подберете най-подходящия кандидат, според вашите критерии и възгледи. Тук е моментът да се отбележи, че при подписването на ексклузивен договор, брокерът се посвещава изцяло на продавача. Това е и основната разлика от сключването на отворен договор, в който се разчита да се появи купувач, за да се реализира сделка. Не на последно място, ексклузивният договор дава по-голяма гаранция, че ще се достигне до споразумение по безпроблемен начин. Също така не бива да пренебрегвате и обстоятелството, че професионално изготвената обява, която е публикувана в подбрани платформи и е представена от името само на една агенция, оставя добро впечатление и привлича сериозни и отговорни купувачи.
 

Продай имота си за 48 часа