0888 11 22 00

Недвижими имоти: основни знания и съвети

Недвижими имоти: основни знания и съвети при покупката или продажбата.

Какви са основите на пазара на недвижими имоти? Експертите ни споделят няколко съвета, които да Ви помогнат при покупката или продажбата на недвижими имоти!

 

Какво представлява пазарът на недвижими имоти? 

Като един от най-динамичните и променящи посоката си пазари, и този на недвижимите имоти отчитат своите пикови периоди, както и такива, в които се намира в затишие.

Пазарът на недвижими имоти може да бъде характеризиран с достатъчно предлагане, сравнително високо търсене и според мнение на специалисти – по-скоро високи цени на квадратен метър в сравнение с тези от отминалите години, съобразно икономическата обстановка за конкретния период.

 

Колко често се покачват или спадат цените на имотите?

Движението на цените на жилищата продължава да зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите и заетостта в страната. Безспорно фактори като инфлацията, обезценяването на парите, общото поскъпване на стоки и услуги, както и непредвидимите икономически и социални промени влияят върху развитието на имотния сектор, тъй като той е пряко свързан както с доходите на хората, така и с политиките на банките относно отпускането на заем за покупка на собствен дом. Всички тези процеси оказват влияние върху поведението на купувачи и продавачи, което въздейства и върху броя  на сключените сделки, и на цените на жилищните имоти. 

В условията на пазарна икономика, в които живеем, формирането на цените на пазара на недвижими имоти е либерализирано. Формирането на цените се подчинява както на пазарното търсене, така и на предлагането.

Данни на „Адрес Недвижими имоти“ показват запазване на тенденциите от 2023 г. когато купувачите, които са търсели имот, са били 28 500 души при 24 хил. оферти за имоти, които се продават. Това означава, че за един купувач през миналата година е имало 0,8 имота на пазара, съобщава Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на„Адрес Недвижими имоти“.

 

3 съвета за всеки купувач или продавач на недвижими имоти

Независимо дали става въпрос за покупката или продажбата на имот, процесът може да се окаже както лесен и безпроблемен, така и объркващ и изпълнен с потенциални трудности. Основен фактор за това как ще протече покупко-продажбата на едно жилище се крие в доброто познаване не само на процесите, но и на пазара на имоти. Неговата динамика и ръстът, който отчете през последните няколко години, се явяват предпоставка за все по-трудното ориентиране в сложността на покупката или продажбата на недвижимо имущество.

 

Работете с агенция или брокер на недвижими имоти - имат множество предимства  

Основното предимство на брокерите се крие в тяхната компетентност и отлично познаване на имотния пазар, който поради изключителната си динамика се променя бързо. Експертизата им и достъпът им до данни им дава възможността не само винаги да са запознати с актуалното състояние на пазара, но и да предвиждат неговата посока, докъдето това е възможно. Избирайки съвместната работа със специалист в сферата, купувачите и продавачите на жилища си гарантират както спокойствие в процеса по сключване на сделката, така и спестяване на сериозна част от задълженията на страната по финализиране на процеса. Разбира се за да можете да преминете напълно спокойно и безпроблемно през една имотна сделка, е необходимо да потърсите съдействие от опитен консултант и агенция с репутация, доказала се във времето. За да не се превърне процеса по покупка или продажба на жилище в неприятен такъв, е необходимо предварително да проучите.

АДРЕС Недвижими имоти е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България и от създаването си през 1993 г. до днес се задържа като лидер на пазара. 30-годишната история на компанията се уповава на дългогодишни партньорства и доверие, а професионалното обслужване и изпълнение на задачите е приоритет за компанията. Брокерите на Адрес са професионалисти, за които приоритет е откриването на мечтания ви дом.

 

Запознайте с финансовия аспект и документацията на имотите 

Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие.  Допускането на грешка може да ви струва скъпо, а на помощ се явява консултантът, който има опит и познания в тези процеси. Чрез тях ви гарантира минимизиране на всички потенциални грешки по пътя, така че да сте напълно спокойни във всеки един момент в процеса. 

 

Преценете кой е най-подходящият момент да закупите или продадете имота си?

Обмислете добре дали настоящият период е подходящ за покупка или продажба. Наблюдава ли се активно търсене на имоти, благоприятни ли са условията при отпускане на жилищни кредити и може ли да се разчита на банкова стабилност. Така ще добиете представа за възможностите, откриващи се пред потенциалните купувачи на вашия имот или на вас, в ролята ви на купувач.

Проучете какви са прогнозите за пазара на недвижими имоти в момента и на тази база преценете дали продажба или покупка на жилище е наложителна. Ако се очакват по-добри условия, бихте могли да отложите временно намеренията си и да изчакате. 

 

Как да обявим имот за продажба? 

В случай че решите да продавате сами, внимателно преценете каналите, в които ще разпространите обявата. Не е гаранция, че обявите, пуснати в множество различни канали, ще привлекат повече потенциални купувачи.
Най-добрият ход на всеки собственик, който планира продажба, е предварително да потърси съдействието на професионалисти при определянето на цената и да им се довери. Консултантите най-добре знаят на каква цена може да се продаде всеки един имот. Те вземат под внимание състоянието на имота, пазара в момента, оценяват плюсовете и минусите на имота. А на сайта на АДРЕС и сами може да изчислите цената на имота си. Но това е калкулатор, който може да ви даде първоначална ориентация, той не взима предвид плюсовете и минусите на имота, спецификите на пазара във вашия район ако има такива и т.н. 

Не трябва да забравяте, че прекалено високата цена може да задържи имота по-дълго на пазара, а това поражда съмнение у потенциалните клиенти. В тези случаи клиентите обикновено решават, че въпросният имот не си струва парите. По-ниската цена пък носи със себе си съмнение за нещо нередно около предвидения за продажба имот. Най-правилният подход е определяне на реална пазарна цена с помощта на специалист.
 

Продай имота си за 48 часа