0888 11 22 00

Как да изберем правилния партньор за нас при закупуване на имот с ипотека?

имот с ипотека

Закупуването на ипотекиран имот е един от вариантите, предоставящи възможност за придобиване на собствено имущество на значително по-ниска цена. Въпреки това покупката на такова жилище се обвързва с притеснение и недоверие от страна на купувачите. Рисковете от осъществяването на сделка за покупко-продажба на ипотекиран имот могат да бъдат минимизирани, чрез работата с правилен партньор в процеса. Повече за това на кого да се доверите, както и какви са ползите и рисковете при закупуването на такова жилище, открийте в тази статия. 

 

Процедура и ползи при закупуване на ипотекиран имот?

Ипотечният кредит е един от най-разпространените начини за финансиране покупката на жилище. Има случаи, в които купувачът обаче изпада в невъзможност за изплащането ѝ, като тук вариантите са два. Ипотеката се отнася до самото имущество, а не до лицето, което я е създало. Следователно е напълно възможно и приложимо човекът, създал я, да продаде жилището, като ипотеката продължава да тежи върху самият имот при последващи прехвърляния на собствеността. Ако обаче става въпрос за нередовно погасяване на задължението, то тогава се стига до публична продан от съдебен изпълнител. 

Покупката на ипотекиран имот не се различава съществено от тази на неипотекиран такъв – купувачът разполага с правото да получи собственост над жилището веднага, щом заплати уговорената за него сума. Два са възможните варианти за покупка. Първият е чрез погасяване на кредита и заличаване на ипотеката, в случай че клиентът има налична сумата за осъществяването на покупката. В този случай стойността на жилището се превежда по сметката на кредита в съответната банка. Важно е да се отбележи, че в този случай е необходимо предварително писмо-ангажимент от банковата институция. То съдържа информация, удостоверяваща размера на дължимата по кредита към момента на покупка сума. След това и в рамките на тридневен срок, банката трябва да подаде молба за заличаване на ипотеката. За да си осигурите пълно спокойствие, можете да поискате вписването на конкретно изискване в съдържанието на предварителния договор - към момента на сделката продавачът да представи удостоверение, че ипотеката е заличена. Вторият вариант за покупка на ипотекиран имот е посредством поемане на изплащането по кредита, като ако не разполагате с предварително заделени средства, то можете да я осъществите чрез кредит. При тези обстоятелства, се учредява втора по ред ипотека. По този начин първата ипотека се заличава, като в случай че съществува разлика между дължимата към банката сума и обявената цена на жилището, то тя се превежда по сметката на собственика, който продава даденото имущество. Купувачите на ипотекирани имот поемат тежестта на ипотеката, но за сметка на това, получават изгодни условия за покупка.

За голяма част от потенциалните купувачи, ипотекираният имот представлява несигурност. Разбира се, подобен тип сделка има много тънкости и особености, но по естество тази сделка крие също толкова рискове, колкото и всяка една покупко-продажба на недвижимо имущество. При определени обстоятелства покупката на ипотекирано жилище предлага по-сигурни и изгодни условия, отколкото при една стандартна имотна сделка. Лицето, закупило ипотекиран имот, съвсем естествено разполага с всички права върху него - да ползва жилището, да се разпорежда с него и да осъществява ремонтни дейности, да го отдава под наем. Водеща полза при тази покупка несъмнено е значително по-ниската продажна цена – основно поради ограниченото време, затруднените обстоятелства и желанието за сключване на бърза сделка, за да се предотврати достигането до публично изпълнение, в повечето случаи собственикът на ипотекирания имот е отворен към диалог и склонен към компромиси. 
Покупката на ипотекиран в банката имот е за предпочитане, тъй като по този начин се гарантира изрядност от гледна точка на документалната част, а това е ключово. 

 

Какви са рисковете при закупуване на ипотекиран имот?

Като всяка сделка за покупко-продажба на имот, и тази с ипотекирано жилище може да крие потенциални рискове. На първо място е добре да проверите дали върху имота има повече от една ипотека, и ако това е така, е най-добре да се насочите към избора на друго недвижимо имущество. Съществува и известен риск от разлика между реалната стойност на задължението и обявената продажна цена. В случай че кредитът е просрочен, по него започват да текат наказателни лихви, които за кратък период могат значително да повишат размера на задължението към кредитора. Добре е да се информирате за реалната стойност чрез запитване към банката кредитор или посредством проверка в Агенцията по вписванията. Осъществяването на контакт с банката ще ви помогне също така да се ориентирате своевременно дали имотът не е във властта на съдебен изпълнител.

Имайте предвид, че изплащането на съответната сума директно към продавача също крие известни рискове. Това е така, тъй като не може да ви бъде гарантирано, че той ще вложи средствата за погасяването на задължението си. 

 

Как да намерим правилния партньор за нас при закупуване на имот с ипотека?

Покупката на имот с ипотека има своите тънкости и специфики, поради което е добре да се обърнете към професионалист в сферата, който да ви партнира в процеса по покупко-продажбата на жилището. Не само – той ще ви помогне с правилното отсяване на офертите и ще ви спести време, като ще минимизира риска от закупуването на неподходящ имот или такъв, който в крайна сметка да ви излезе по-скъпо. Ето кои са основните начини да си осигурите сигурност и спокойствие в процеса. 

 

Изискване на цялата документация от стария собственик 

Непременно изискайте от предходния собственик пълния набор от документи за ипотеката и имуществото, така че да си гарантирате пълно спокойствие в бъдеще при потенциални проблеми. 

 

Консултация с доверен адвокат

Тънкостите около покупката на ипотекиран имот изискват отлични законови компетенции и познания относно процесите. Съветът ни е клиентите да проведат консултация с доверен адвокат, който да провери всички документи и да окаже ценно съдействие в процеса. 

 

Агенция за недвижими имоти с репутация

Разбира се най-ценни съвети през целия процес на избор и покупко-продажба, можете да получите от професионалисти в сферата на недвижимите имоти. Ключово е обаче да се насочите към агенция с репутация, доказала се във времето и изградила доверие със своите клиенти. АДРЕС Недвижими имоти е най-голямата агенция за недвижими имоти в България, а екипът на компанията е изграден от професионалисти с дългогодишен опит в сферата на имотите. 

 

Кандидатстване за ипотечен кредит преди избор на имот 

Ако планирате да осъществите покупката на новия ви дом посредством ипотечен кредит, препоръчваме първо да кандидатствате за заем, а едва след това да се насочите към избора на имот. Така си гарантирате, че няма да има разминавания между очакванията ви и реалността, а след одобрение на конкретната сума, ще можете да се насочите към търсенето на имот, който в случая съвпада с бюджета ви за покупка. 

Заявете безплатна консултация за ипотечен кредит тук
 

Продай имота си за 48 часа