0888 11 22 00

Жилищата поскъпнаха, вече ги търсят по-големи и обзаведени докрай

имоти в града

Поскъпването на жилищата, особено в големите градове, се дължи на промяната във вкусовете и навиците на купувачите много повече, отколкото на други фактори като например себестойността на самото строителство. От няколко години насам един от факторите е това, че жилищата, за които се сключват сделки, особено новото строителство, са по-големи, с повече помещения, а и преобладаващата част от тях се продават с извършени довършителни работи, което ги прави по-скъпи, казаха експерти от бранша, а се и потвърждава от статистиката на НСИ най-вече за новите апартаменти.


През 2020 г. независимо от пандемията цените на жилищата не паднаха. През второто тримесечие намаля броят на сключените сделки, а цените се понижиха само с 1.1% на годишна база, но през третото тримесечие броят на сделките рязко нарасна, а цените им според НСИ през есента се увеличаха отново с 8.6% на годишна база.
“На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5%. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на брой на сделките. Инвecтициятa в нoвopaзвивaщитe ce paйoни e интepecнa и пopaди фaктa, чe нeйнaтa cтoйнocт ce yвeличaвa c пo-бъpзи тeмпoвe”, каза зaм.-пpeдceдaтeлката нa Haциoнaлнoтo cдpyжeниe зa нeдвижими имoти и члeн нa Бopдa нa диpeктopитe на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI) Ирена Перфанова.


Според нея сpeднaтa цeнa зa Coфия вeчe нaближaвa 1150 eвpo нa кв. м, a в cчитaнитe зa нaй-пpecтижни paйoни cpeднaтa цeнa ce движи мeждy 1500 и 1700 eвpo нa кв. м. Изключение правят само луксозните жилища в някои определени квартали, които струват и по-скъпо. Във вторник ще станат ясни данните за официалните оценки на имотите през 2020 г., които се изготвят от лицензирани оценители за столицата и останалите големи градове.


Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата агенция за недвижими имоти в България - “Адрес”, стойността на апартаментите, особено в столицата и останалите пет по-големи града, е тръгнала нагоре в последните години, защото все по-малко хора имат намерение да се захващат със скъпоструващи и с неясно качество ремонти, за да направят купеното жилище годно за живеене.


“Затова и строителите напоследък се ориентираха към продажбата на напълно завършени жилища – с подови настилки, шпакловани стени, монтиран санитарен фаянс, поставени врати и т.н. Това, естествено, вдига цените, независимо че строителните материали не са поскъпнали особено”, каза Тенекеджиева.


Междувременно статистиката също потвърждава, че средният размер на новите жилища се увеличава. В края на 2020 г. тези, които са влезли в експлоатация, са били средно с 2.7 квадрата по-големи, отколкото в края на 2019 г., а общата им полезна площ е с 8.2% по-голяма спрямо година по-рано. Има градове, в които средната площ на построеното през 2020 г. е доста голяма – 196 квадрата в Габрово, 161 кв. м в Смолян, 121 квадрата в столицата и т.н.

Източник: www.bulnews.bg

Продай имота си за 48 часа