0888 11 22 00

Колко струва моят имот? Как да си отговорим на този въпрос?

Колко струва моя имот?
07 септември 2022

Ако сте инвестирали в недвижим имот, който по някаква причина желаете да продадете, най-вероятно сте изправени пред въпроса каква е неговата стойност и за колко можете да го обявите на пазара. За да разберете как правилно да оцените вашето жилище и какви са стъпките, прочетете нашата статия.

 

Защо точната оценка на имота е важна?

За да продадете жилището си успешно, е от ключово значение да го предложите на релевантна цена, която напълно отговаря на неговите характеристики. Според статистики, един правилно оценен имот се задържа на пазара за едва 3 седмици и бързо успява да намери новите си собственици. От друга страна, грешното оценяване на имота може да го задържи на пазара за значително по-дълъг период от време и дори да не отчете никакъв интерес от страна на купувачи. Затова когато пристъпите към продажба на жилището си, трябва да определите точната му пазарна цена.

Когато излезете като продавач на пазара на имоти, със сигурност ще се сблъскате с редица жилища, които се продават на висока цена, но най-вероятно не отговарят на необходимите за това критерии. Често продавачите предлагат имота си без предварителна консултация с експерт и голяма част от тях завишават реалната му пазарна стойност, с оглед на това да оставят поле за преговори  с потенциални клиенти. Това действие често обърква останалите и създава предпоставка за определянето на доста нереална за съответния имот цена. Възможен е и друг сценарий - в много случаи продажбата на жилище е свързана с нуждата на собственика му от конкретна сума, за която то по-късно се обявява на пазара. Тази цена често е без оглед на реалното му състояние, или пък пазарното му позициониране. 

Факт е, че през последно време под влиянието на пандемията и в резултат на известните притеснения на хората със спестявания, покрай прииждащата инфлационна вълна, хората се обърнаха към инвестиция в имоти като сигурно вложение на средствата им. В толкова динамичен пазар обаче, в който добрите сделки се случват за по-малко от месец, купувачите се оказаха принудени да сключат сделки за жилища с отдавна замразени имоти. Ако все пак не планирате да задържате имота си на пазара твърде дълго, докато правилният момент за него настъпи, е по-добре да проучите реалната му стойност и да продавате на база нея. 

 

Как да разберете колко струва имотът ви?

Най-добрият и точен начин да разберете колко струва имотът ви е чрез съдействие от страна на професионалист в сферата. Ако все пак сте решили да продавате сам, също има правилни подходи, които да ви ориентират за пазарната му стойност. Най-важното е да разгледате и опознаете пазара на жилища в дълбочина - какво е неговото състояние към текущия момент и какви са прогнозите на специалистите в близко бъдеще. Добре е да имате предвид, че цените имат своя естествена граница, която се определя най-вече от ситуацията на ипотечния пазар и нивата на лихвите в този момент. Не само - фактори като доходност от наеми и достъпност също влияят върху допустимите стойности на имотите. 

Проследете цените в района във времето

Безспорен факт е, че основно влияние върху цената на един имот оказва неговата локация. Това, което прави местоположението му толкова ключово, са удобствата, които районът предлага. Наличието на градски транспорт, осигуряващ бърз и лесен достъп до редица точки в столицата, зелените площи в квартала, наличието на училища, детски градини, болнични заведения и супермаркети определят икономическото развитие на локацията и привличат купувачите. За да определите цената на имота си, трябва да разгледате офертите на продавачи в пряко съседство. Това включва както квартала, в който е локализирано вашето жилище, така и тези в съседство на него. Добре е да проследите цените на имотите в съответния район във времето, за да видите как икономическите промени въздействат върху цените. 
Когато правите такъв тип сравнение, е добре да разгледате както имоти, чиито критерии са в сходство с тези на вашия, така и различен тип жилища. Това няма да повлияе на цената, но ще ви даде ясна представа колко конкурентни сте на пазара. 

 

Имайте предвид фактори, които влияят на цената 

 

Квадратура

На първо място трябва да имате предвид квадратурата на имота, която ще определи средната цена на квадрат и която е от съществено значение за всеки купувач. Броят стаи и тяхното разположение също е ключов елемент за хората и съответно е от пряко значение при определянето на цена. Пандемията се яви предпоставка за обособяването на нова тенденция при купувачите, които днес все повече търсят просторно жилище с ясно обособени стаи. 

Тип строителство

Типът строителство е важен елемент при определяне на цената на един имот, основно поради преобладаващото търсене. Днес, например, основен интерес за купувачите представляват жилища в новопостроени сгради, поради по-високото качество на съвременното строителство, по-модерния им архитектурен облик и функционалността им. Обикновено разликата в цените на тухлени сгради и панелни блокове е в полза на тухленото строителство, което също трябва да се вземе предвид. Когато правите сравнение с други имоти на пазара, обърнете внимание на имотите, попадащи в същата категория строителство като вашия. Годината на строеж също следва да се вземе предвид. Строителните материали имат свой живот и колкото по-нова е сградата, за толкова по-надеждна се счита тя.

Етаж, изложение, общи части

Към различните етажи в една сграда се наблюдава различен интерес. Например апартаменти на партерен, първи и последен етаж се търсят най-малко, което е предпоставка за по-ниската им цена. При останалите етажи не се наблюдава съществена разлика, с изключение на гледката, която предлагат. 
На къде гледа жилището ви и какво е неговото изложение също е основен фактор. Колкото повече са осветени стаите в имота от естествена слънчева светлина, толкова по-привлекателен е той за потенциалните купувачи.
Състоянието на общите части на сградата може да окаже леко влияние върху цената, но не е от съществено значение. Поддръжката е изключително важна, но в случай че липсва, това може да се подобри бързо.

Начилие на паркоместа

Все по-важен за купувачите на имот критерий е наличието на паркомясто. В случай че разполагате с такова, то можете да го включите към крайната цена на жилището. Ако обаче имате гараж, който да предложите на клиента, то той подлежи на самостоятелно оценяване като отделен от имота ви обект. 

 

Използвайте онлайн калкулатор

Добра стъпка към определянето на средната цена на имота ви е с помощта на онлайн калкулатор. От вас се изисква единствено да въведете локацията, на която се намира, както и неговата квадратура. 


Обърнете се към професионалисти

Предварителното проучване на пазара на жилища несъмнено ще ви помогне да определите средната стойност на имота си. Имайте предвид, че този пазар е доста динамичен и изисква постоянно наблюдение от страна на продавача. Необходимо е да следите темповете му на развитие и да наблюдавате съотношението между търсене и предлагане. За да продадете имота си на точната за него цена, е най-добре да се доверите на професионалист в сферата, който не само ще ви съдейства при определянето на цената, но и ще се заеме с откриването на потенциални купувачи вместо вас и ще ви посъветва за правилния момент, в който да пуснете жилището на имотния пазар. Адрес Недвижими имоти е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България, а консултантите на компанията ще изготвят за вас индивидуален сравнителен пазарен анализ. Той се базира на реално сключени сделки за имоти в дадения район и дава информация както за реалните ценови нива, така и за търсенето и предлагането в него. Чрез работа с консултант, вие ще получите по-бърза и ефективна продажба, тъй като компанията разполага с широка база данни и познава добре регистрираните купувачи. 

Повече за това как да продадете имота си с нас, можете да откриете тук.

Продай имота си за 48 часа