0888 11 22 00

АДРЕС: Спад в активността, но не и в цените на жилищата през 2022 година

АДРЕС: Спад в активността, но не и в цените на жилищата през 2022 година

На всеки продавач вече се пада само по 1 купувач

 

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство.

 

„Ако през 2019 г. на всеки продавач се падаха средно по трима купувачи, то днес пазарът е далеч по-балансиран. Може да се каже, че участниците са на равни начала и няма превес. Днес на всеки продавач се пада по един купувач”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

 

По думите ѝ, част от оттеглилите се от пазара купувачи са тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите. 

 

Инфлацията и неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите кара купувачите да изчакват. Те се колебаят дали, кога и какъв имот да купят. Затова правилното ценообразуване и гъвкавостта е единственият начин продавачите да стигнат до добра сделка. 

 

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата - много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат.”, пояснява Тенекеджиева. 
 

С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните на АДРЕС. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в Морската столица скокът е с над 30%. „Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът в града е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда.”, пояснява Тенекеджиева. 

 

Като нехомогенен може да се определи ръстът на цените в отделните квартали на столицата, поясняват от  АДРЕС. В част от най-престижните райони като Иван Вазов и Изток нивата растат с по-малко от 10%. Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади повишението е между 20% и 30%.

 

 

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година.  За такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. „Това, че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, казва Тенекеджиева. 

 

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки, отчетен от АДРЕС. Към края на годината тези покупки доближават 30%. „Този съществен дял на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, коментира Тенекеджиева. 

 

Без отстъпка се търгуват преобладаващата част от имотите в страната – 44% към края на годината. Тези сделки все пак намаляват – към януари 2022 г. без компромис в стойността са реализирани 56% от сделките. Въпреки това, на фона на растящите случаи на покупка с коментар, той рядко надхвърля 5000 евро. 

 

С пари в брой продължават да се сключват повечето сделки у нас, сочат още данните на компанията. Средно 45% от всички покупки през годината са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита пък е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота – близо 20% от сделките са реализирани с такъв заем.
 

Бургас

В града се наблюдава умерен и устойчив пазар през цялата 2022 година. Пазарът там бе в пряка конкуренция с Несебър, в който се отчете рекорден брой на сделките. Покупките в Бургас са със силна инвестиционна насоченост – 45% от всички са с тази цел. Преобладават сделките за двустайни жилища, а над 60% се реализират в рамките на 1 месец. Фактор на бургаския пазар е новото строителство, което особено динамично се развива в Меден рудник – един от най-достъпните квартали в големите областни градове в страната. Влияние върху новите проекти в града оказва и дефицитът на парцели. 

 

 

Пловдив 

През последните 10 години Пловдив претърпя изключително динамично икономическо развитие и ръст на доходите. Това доведе до повишаване в общия стандарт на града и сериозно развитие на жилищния пазар. Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – в рамките на 1 месец се сключваха 73% от сделките. Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит, покриващ между 81% и 100% от крайната стойност на сделката. 

 

 

 

Продай имота си за 48 часа