0888 11 22 00

Как успешно да обявим имота си за продан? 4 лесни стъпки

успешно да обявим имота си за продан
02 октомври 2023

Продажбата на недвижим имот често се оказва по-трудна задача, отколкото повечето собственици на имоти си представят. Продажбата има своите тънкости, а достигането до сделка изисква стратегически подход за цена, период, в който се продава, начин на продажбата – с брокер или без, както и добър маркетинг. Понякога и при перфектно изпълнение на всичко това, достигането до сделка с клиент отнема време.


Днешните купувачи имат широк достъп до информация, добре запознати са и търсят задълбочено, преди да вземат решение за покупка на нов дом. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Затова, ако сте решили да продавате имот, е добре да се запознаете с нашите съвети в 4 лесни стъпки за една успешна сделка!

 

Подготовка на имота за продажба

При продажбата на жилище, освен цената, най-голямо впечатление прави видът му. Съветваме ви да подготвите жилището в приветлив, свеж и чист вид, за да привлече интереса на потенциалния купувач. Подредете старателно, отървете се от всички ненужни вещи, магнити по хладилника, трогателни рисунки на децата и куп дреболии, които заемат мястото в дома ви, защото те са сантиментални само за вас. Новият човек, пристъпвайки на прага трябва да усети атмосферата, в която сам може да си представи, че живее и да се почувства достатъчно комфортно и удобно. Ако е наложително – направете основно почистване, или лек освежителен ремонт, отстранете захабените мебели и поправете проблемите, преди да пуснете апартамента си за продажба.
Модерно обзаведеният, подреден и почистен имот привлича значително повече вниманието на потенциалните купувачи и със сигурност ще окаже положително влияние при определянето на цената му. За да сте сигурни, че ще представите жилището си в най-добрия му вид, можете да се доверите и на професионална почистваща фирма, с подход и внимание към детайла. Тя ще се погрижи да накара жилището да заблести, а посетителите ще от своя страна, ще останат впечатлени от атмосферата и положените грижи за апартамента. 
Също така, предварителната подготовка на изрядна документация от ваша страна е много важна. Ако обявите един имот за продажба, но не можете да докажете, че разполагате с цялата налична документация, е много възможно да отблъснете потенциалните купувачи.

 

Оценка на цената

За да продадете имота си на точната за него цена, е най-добре да се доверите на професионалист в сферата, който не само ще ви съдейства при определянето на цената, но и ще се заеме с откриването на потенциални купувачи вместо вас и ще ви посъветва за правилния момент, в който да пуснете жилището на имотния пазар.

 

Как да определим правилната цена на имота

Често, реалистичната оценка на имота, съответно и цената му е едно от най-трудните неща при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката. Но, ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява и изхабява на пазара. Ако твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за апартанета, отколкото той реално струва. Тук на помощ отново идва брокерът на недвижими имоти. Той познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента. Чрез търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи на правилните хора, които знае с какъв бюджет разполагат и колко могат да преговарят. 

 

Оптимизация и подобрения

Съсредоточете се върху основните подобрения, които можете да направите, за да оправдаете цената, която сте определили. Имайте предвид, че отрупването на помещенията с мебели и вещи не е препоръчителна практика. Прекаленото обзавеждане прави помещенията да изглеждат по-тесни, което ще повлияе субективно на възприятията и преценката на посетителите по време на огледа.

 

Малки ремонти и корекции, които добавят стойност на имота

Качествено завършените ремонтни дейности биха могли да се отразят положително за сформирането  на крайната цена на имота ви. Обърнете внимание и на това, че невинаги вашите лични представи за удобство и комфорт биха отговорили на нуждите и възгледите на потенциалните купувачи. Затова ви съветваме да бъдете умерени в ремонтите и да обмислете обстойно избора на обзавеждане и мебелировка на имота.

 

Професионални снимки и видео материали на имота

Първото впечатление и добрата презентация са решаващи както на живо, така и онлайн. Заложете на качество и количество и наемете фотограф, който с професионална техника и осветление да направи впечатляващи снимки на вашия апартамент. Спрямо изложението на имота, изберете подходящ часови диапазон от деня, през който жилището да е максимално светло и огряно от слънцето, но така че снимките да не „прегарят“. Ако искате да създадете по-романтично усещане или имате просторна веранда, върху която искате да акцентирате – може да изберете да заснемете кадри по залез или на лунна светлина. Направете снимки от всички ъгли, за да може бъдещият купувач да си представи отлично кое къде се намира. 

С помощта на нови способи и приложения, можете да направите 360-градусова виртуална разходка из апартамента, като по този начин потребителят може да премества с курсора и обиколи целия апартамент надлъж и нашир.
Видеото също е силно препоръчително, като на него може да вкарате човешка фигура, за да се получи още по-ефектно и да докосне зрителят. Актьорът в кадър може да открехва завесите сутрин, да включва кафе машината, да се разхожда до канапето или да се любува на гледката към града. Човешкият елемент създава връзка и е добър подход при презентиране. 

 

Избор на подходящи платформи за обяви

След като сте подготвили обявата си за продажба е добре да помислите как да достигне до повече потенциални купувачи. Използвайте профилите си в социалните медии, споделете обявата си в специализирани платформи, платете символична сума за реклама. Малък тласък от 10лв. може значително да умножи обхвата на достигане на обявата ви, за да се гарантира, че съдържанието се вижда и достига до повече потребители. Комбинацията от платена реклама, активна и актуална информация ще ви помогнат да подобрите ангажираността към обявата и ще генерира по- голяма аудитория.
В желанието си да достигнете до повече потенциални купувачи, вие предлагате имота си през множество агенции или сайтове за имоти. Тази стъпка обаче „изхабява“, вместо да донесе позитив за собственика. Достатъчна е и една обява, но направена професионално, така че да привлече бъдещите купувачи и да предизвика реален интерес.

 

Маркетингови стратегии 

Много от собствениците на имоти подхождат с недоверие към брокерите и предпочитат да продават сами. Това крие подводни камъни. Те най-често са свързани с неправилен маркетинг, грешно определяне на цената и неправилна комуникация с клиента. Брокерите на недвижими имоти са хората, които най-добре познават пазара във всеки един момент, и техните съвети при обявяването и целия процес по продажбата на имот са безценни. 

 

Преговори и заключване на сделката

Доброто представяне по време на огледите е ключово, ако искате да продадете имота си бързо. Снимковият, видео материал и правилната маркетингова стратегия биха помогнали за благоприятно завършване на сделката, но ако огледът разочарова купувача, то усилията ви могат да се окажат напразни.

 

Техники на преговорите

Ако искате да продадете имота си, трябва да сте склонни към диалог, да бъдете гъвкави и отворени и да взимате предвид интересите на купувачите, за да не се окажете, че самите вие сте пречката за осъществяването на успешната продажба.
 

Продай имота си за 48 часа