0888 11 22 00

Какво представлява огледът на имот? Съвети от Address

Какво представлява огледът на имот?

Как протича един оглед на имот? Прочетете тук какво споделят нашите експерти! Научете повече!

 

Как да се свържем с брокер на недвижими имоти?

Ориентирането в сложния свят на недвижимите имоти може да се окаже непосилна задача, независимо дали купувате, продавате или инвестирате в имот. Именно в тези ключови моменти съвместната работа с брокер на недвижими имоти се превръща в незаменима помощ в процеса. Брокерът е лицензиран професионалист, който действа като посредник между купувачи и продавачи, предоставяйки ценни познания, опит и насоки по време на целия процес на сделката. 
Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на агенция и брокер на недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на проучване в интернет, четене на отзиви в социалните мрежи или форуми. Други се запознават с портфолиото на няколко компании, докато трети се допитват до свои близки и приятели, които имат пресни впечатления и могат да споделят опит. Истината е, че най-добрият подход е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на мненията. Доверете се на компания, имаща добро реноме и богата мрежа от контакти, с което ще подсигурите бърза и безпрепятствена процедура. 
АДРЕС Недвижими имоти е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България и от създаването си през 1993 г. до днес се задържа като лидер на пазара. 30-годишната история на компанията се уповава на дългогодишни партньорства и доверие, а професионалното обслужване и изпълнение на задачите е приоритет за компанията. Брокерите на Адрес са професионалисти, за които приоритет е откриването на мечтания ви дом.
Не се колебайте! Свържете се с нас, за да ви помогнем да откриете имота, който най-добре пасва на вашите нужди.

 

Как протича оглед на имот?

При оглед на вече одобрен от купувача имот, характеристиките, на които най-често се обръща внимание са локацията, цената, вид на строителството, квадратура и разпределение, изложение, етаж и др. 
Добре е предварително да разгледате предлаганите ви имоти и да споделите впечатленията си за тях с вашия агент. Така, той ще има възможността да продължи да подбира имоти, които най-точно биха паснали на вашия начин на живот и светоусещане.

Също така, купуването на жилище никога не трябва да бъде спонтанно решение, затова прекомерното бързане за оглед на имот е излишно и вероятно ще ви изиграе лоша шега при пристъпване към сделка.

Огледът на едно жилище отнема между 10 и 20 минути, до максимум половин час, така че е добре да си предвидите достатъчно време за самия оглед на място, а също така и и време, за да се придвижите до локацията на имота.

 

Среща с продавача или наемодателя

Срещата с продавача или наемодателя е изключително важна, защото от нея и още от първия контакт с другия участник по бъдещата сделка, ще можете да си дадете сметка за цялостната му нагласа. Комуникацията между вас, макар и посредством имотния агент, ще затвърди или напротив, ще ви разколебае в избора точно на този имот.
При срещата ви с продавача или наемодателя ще е добре да се подготвите предварително с важни въпроси, на които искате да получите отговор, също така, ще трябва да се съсредоточите в детайлно оглеждане на имота. 

 

Оглеждане на имота, задаване на въпроси, коментари

Емоциите от среща, особено положителните, ако харесвате имота, още преди самия оглед, може толкова много да замъгли съзнанието ви, че да забравите да попитате за някои съществено важни подробности относно жилището, което оглеждате. 

Както казахме, подгответе въпроси, които са от съществено значение като например:

Защо жилището се продава? Този въпрос е от изключителна важност, защото чрез него можете да разберете дали има някакъв съществен проблем с имота. Също така, други важни въпроси са: 

От колко време се продава имотът?; Колко време е живял в жилището настоящият собственик?; Колко собственици е имало жилището до момента?;  Имало ли е много огледи до момента, защо купувачите се колебали или отказали?; Кога последно е правен по-основен ремонт на жилището и в какво точно се е състоял?; Има ли проблеми с някоя от инсталациите в апартамента - електрическа, водопроводна и др.?; Има ли ограничения или изисквания, които трябва да се спазват при ремонт на жилището?; Ще останат ли електроуреди и мебели в жилището след закупуването му и в какво състояние са те?; Има ли паркомясто или гараж към апартамента или има ли вариант за допълнително закупуване на такова?; Сградата има ли изолация?.

И някои по-общи въпроси, касаещи заобикалящата среда:

Какви са съседите, проблемни ли са, има ли много деца и млади наематели или собственици?; Кварталът шумен ли е?; Каква е инфраструктурата на квартала?;

 

Не се притеснявайте да задавате въпросите, които ви интересуват, както на собственика на имота, така и на имотния агент, с когото имате сигурността да коментирате всичко обективно, спокойно и свободно. 

Имайте предвид, че професионалният опит и натрупаните познания в сферата позволяват на добрия брокер лесно да преценява дали конкретно жилище изобщо си заслужава, дори без това да налага провеждането на реален оглед. По този начин селектирането на офертите ще бъде много по-добре организирано, което ще ви спести ценно време и много излишни усилия.

 

Финални уговорки с Вашия брокер, споделяне на мнение 

Споделете искрено впечатленията си огледаните имоти с вашия агент. Така, той ще има възможността, ако е нужно, да продължи да подбира имоти, които най-точно биха паснали на вашия начин на живот и светоусещане. Освен това, брокерът на недвижими имоти е натоварен с ключова функция да предоставя съвети и да дава насоки, които да послужат като допълнителни напътствия в процеса по сключване на сделката, тъй като, за да вземете информирано решение, ще имате нужда от факти и статистики, подкрепени с доказателства и примери от практиката. 

 

Кои са често избираните имоти за покупка или наемане?

Апартаментите продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. Освен това, функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 
Най-търсени се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища расте.  Интересът към покупка на къщи е основно около София, Пловдив и Варна.

Апартаментите на морето у нас също се радват на растящ интерес през последните няколко години, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка, клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон.
 

Продай имота си за 48 часа