0888 11 22 00

Отново сделки на зелено

Отново сделки на зелено

Събуждане, раздвижване, отлепяне от дъното, глад за качествени жилища, край на падащите цени, нови проекти и дори сделки на зелено. Това са само отделни щрихи, които предприемачи, строители и брокери нахвърлят върху общата картина на имотния пазар - щрихи, които липсваха през последните години. Но с уточнението, че такава е тя само в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив, където доходите са по-високи. В останалата част от страната подобен ентусиазъм липсва.

Въпреки че издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради през първото тримесечие на 2014 г. са далеч от пика през 2007 г., ръстът спрямо година по-рано е Впечатляващ - 80%. Това сочат данните на Националния статистически институт.


Общо са издадени разрешения за строеж на 1015 жилищни сгради с 3392 апартамента, като най-много са планирани В областите Бургас (856), Варна (699), София (671), Пловдив (343) и Стара Загора (136). За сравнение през третото тримесечие на 2007 г., когато е пикът на издадените разрешения, жилищните сгради са били три пъти повече с шест пъти повече апартаменти В тях. Друга тенденция, която се оформя от данните на статистиката, е ръстът с една четвърт и на реално започнатото строителство на нови жилища спрямо година по-рано. Данните на Агенцията по вписванията също сочат увеличаване на сделките с имоти в големите градове през първите три месеца на годината спрямо 2013 а."През последните две-три години всички предприемачи изчакваха, за да Видят каква ще е икономическата обстановка, и нови жилищни обекти липсваха, а качествените се изчерпаха. Така се появи вакуум на пазара и е нормално инвеститорите вече да размразят обектите", коментира ситуацията Наско Атанасов, управител на инвестиционната и брокерска фирма "Виктория груп". Собственикът на инвестиционна компания "Бокар" Егмонт Якимов също вижда постепенно възстановяване на жилищното строителство. Качествените жилища на пазара се изчерпаха и много предприемачи, които бяха замразили проектите си, сега ги довършват, а други започват нови, коментира Якимов и попълва, че той също вече работи по нов обект. Сред компаниите, престрашили се да инвестират отново в жилища В София, са още НИКМИ u "Артекс", които са с утвърдено име и гаранция за качествено строителство.

По морето освен български предприемачи строят и руски, които са регистрирали фирми у нас, разказва Добромир Ганев, собственик на агенцията за имоти "Форос". Ако преди интересът беше към курортите, сега Все по-предпочитани стават морските градове Варна, Бургас, Созопол и Поморие. Хитът на сезона е Черноморец, защото разполага с възможности на първа линия до морето, вметва Румяна Георгиева, собственик на агенция "Инфомакс".Обектите, които започват да се строят, са с площ между 2000 и 10 000 кв.м. Все още на пазара липсват големи луксозни комплекси от затворен тип с контролиран достъп, Въпреки че имаме търсене за такива жилища, е мнението на Татяна Емилова, мениджър "Жилищни площи" в българския офис на Colliers. По думите й в момента има няколко такива проекта, които все още са В подготвителна фаза.Има промяна и в концепцията на новото строителство.

Ако преди кризата жилищата бяха предимно малки кутийки, то сега апартаментите стават по-големи, пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни. Голяма част от тях са и с по-високи тавани, изтъква Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти".Сделките на зелено отново се завърнаха на пазара, нещо, което беше забравено по Време на кризата. "Работим В близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас и около 50% от имотите в най-качествените сгради са продадени, макар и без Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат", коментира Георги Павлов от "Адрес".Продължава ръстът и в броя на купените жилища с инвестиционна цел, като една пета от сделките са такива, отчитат агенциите за имоти. Обяснението е, че цените на апартаментите достигнаха дъното. В същото време лихвите по депозитите В банки са на най-ниското си равнище за последните години. Така инвестицията В жилище или земя отново се Връща на мода.

Жилищата в центъра на столицата са хит на пазара от началото на годината. За първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на София е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 в., сочат данните на "Адрес". Около една трета от покупките са за имоти на стойност над 100 хил. евро, а целта на една пета от купувачите е 5ила инвестиция, пресмятат 6 компанията.Статистиката отчете трето поредно тримесечие на лек ръст В средните за страната цени на жилищата. Положителният тренд е най-отчетлив в София, където те поскъпват, макар и незначително, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропертис". Средната цена на жилищата В София е 747 евро/кв.м по данни на статистиката. Според “Адрес" тя се движи около 600 евро/кв.м в столицата, приблизително такава е и във Варна. Colliers, която продава само качествени имоти, отчита цени между 850 и 1600 евро/кв.м в София. Средните нива на апартаментите в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро/кв.м.Около 40% от купувачите на жилища разчитат на кредит, за да се сдобият с дом.

По данни на БНБ към края на март годишният процент на разходите по жилищните заеми в левове е 7,6%, а в евро - 8,03%, като намалението е с 0,15 процентни пункта спрямо месец по-рано. След 22 юни ще влязат в сила и новите правила за жилищните заеми. В момента една част от купувачите на апартаменти изчакват с покупката, надявайки се на още по-из-годни условия. Според Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК, обаче лихвеният процент ще е съобразен със законово забранените такси за усвояване и за управление на заема, но в крайна сметка общата цена не би трябвало да е по-висока.

По данни на "Кредит център" средният размер на теглените кредити В страната е 31 793 евро за март, като съотношението между българска и европейска Валута е 83 към 17 в полза на лева.

Продай имота си за 48 часа