0888 11 22 00

Продажба на апартамент в Пловдив. Какво трябва да знаем за имотите през 2024?

Продажба на апартамент в Пловдив.
04 декември 2023

Процесът по продажбата на един апартамент несъмнено има своите тънкости, поради което е препоръчително продавачите да бъдат добре подготвени предварително. Експертите на АДРЕС Недвижими имоти ще ви запознаят с всичко необходимо, което да вземете предвид при продажбата на жилище. В тази статия ви представяме текущата пазарна ситуация в Пловдив и съвети как да осъществите успешна продажба във втория по големина град в страната. 

 

Актуални тенденции на пазара на имоти в Пловдив през 2024

Имотният пазар в Пловдив през последните няколко години се характеризира с динамика и високо търсене, присъща за пазарите в големите и добре развити градове, като следва тенденциите, отчетени в София. В този период Пловдив отчете устойчиво развитие и икономически ръст, което доведе и до нарастваща активност на имотния пазар там. 

Освен това, купувачите търсят и възможност за инвестиция във втория по големина град в България. Те разполагат със спестени средства, които искат да вложат в жилище в „града под тепетата“. Тъй като София поддържа най-високите пазарни цени на територията на страната, хората с по-малко налични средства се ориентират към пловдивския пазар на жилища.

Част от профила на купувача са млади семейства, които търсят да закупят обзаведено и готово жилище в Пловдив, мотивирани от по-достъпните цени, спокойствието в сравнение със столицата и наличието на детски градини и училища.

В последните години се наблюдава и настъпване на много купувачи от Кърджали, Смолян и от родопския край. Това обикновено са хора, чиито роднини работят в чужбина, съответно получават добри доходи и решават да инвестират в жилище в Пловдив.

Част от потребителите са ориентирани към търсене на готови къщи, намиращи се до близките села около Пловдив, но се наблюдава и засилен интерес към парцели, на които клиентите предпочитат сами да си построят къща. Хората възприемат сделката като най-добрата възможност, независимо от типа строителство. И все пак търсенето на имоти ново строителство е налице. На пазара излизат нови разрешителни за строеж както за нови сгради, така и за стар монолит и панел. Тук ключово в случая за определянето на цената се оказва локацията. В момента има търсене на всичко и добре позициониран на пазара имот бързо намира своите купувачи.

Цените на жилищата в Пловдив варират според локацията им. Така например, в ж.к. Тракия, средната цена за квадратен метър е около 1000 – 1100 евро. За Централния район средната цена е в диапазона 1200 - 1500 евро/кв. м. Цените в Западните квартали се движат в диапазона 1000-1200 евро/кв. м. В Севереният район, известен още с името Кършияка, средните цени са около 1000-1200 евро/кв. м.

 

Оценка на апартамента: ключови фактори

Преди да обявите апартамента си за продажба, е от ключово значение да се съобразите с актуалните тенденции, освен това е препоръчително и да се запознаете с ключовите фактори, за да осъществите сделка, която ви удовлетворява.

 

Местоположение и инфраструктура

Вероятно вече сте наясно, че развитието на района играе ключова роля за бързата продажба на един апартамент. Кварталите в Пловдив имат определена репутация. Ако апартаментът ви се намира в квартал с положителна репутация, наблегнете на това в описанието му, а ако районът е по-скоро с недобра репутация, опитайте се да изтъкнете другите предимства на имота. Не би било излишно да включите информация за спецификите на района, в който продавате жилище, в това число потенциал за развитие, инфраструктура, комуникативност, какви търговски обекти има в близост, наличие на детски градини, училища или други обществени институции и т.н.

По-добрата инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на апартамента ви. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града, например,  могат сериозно да повлияят на оценката на апартамента, съответно и на цената му, а също така и на интересът към него.

 

Състояние и поддръжка на имота

Първото нещо, което прави впечатление на потенциалните купувачи, при огледи, са редът, чистотата, отношението, с които продавачът поддържа своята собственост. Мнозина купувачи не биха проявили интерес към неподдържан, занемарен имот, защото впечатленията им няма да бъдат фокусирани върху реалните качества и предимства на жилището, което предлагате.
Почистете, подредете и приведете имота във вид, в който вие самите бихте искали да се чувствате комфортно. Тези малки дейности биха създали приятно усещане у купувачите и биха ви подсигурили положително отношение при финализиране на сделката.

 

Размер и разпределение на помещенията

Задължителен фактор при продажбата на апартамент е точното описание на размерите и разпределението. Това би било важно както за бъдещите кандидат купувачи, така и за правилната оценка на имота.

Включете подробно описание и на стаите. Добавете информация за начина на отопление през зимата, има ли изолация, какъв е типа строителство на сградата – това са все фактори, които имат значение за купувачите на жилища. Обърнете внимание и на обзавеждането.

 

Юридически и финансови аспекти при продажба

Консултацията с юрист е задължителна, преди да започнете да предлагате имота си за продажба. Адвокатът може да ви даде ценна информация относно документите, необходими ви за осъществяването на сделката. След подписването на предварителния договор, вие като продавач разполага с ограничено време за тяхното набавяне. В този смисъл, адвокатът освен че ще ви спести излишни разходи, също така ще ви помогне да избегнете безрезултатно лутане и ще ви спести ценно време.

Включването на клаузи за неустойки в договора носи допълнителна сигурност както на купувача, така и на продавача. В случай че продавачът реши да прекрати договорните отношения, то той е задължен да върне предплатата на купувача в двоен размер. И обратното – ако купувачът предприеме подобни действия, то той дължи неустойка на продавача. 

Сключването на предварителен договор за покупко-продажба е доброволна практика. Имайте предвид, че той служи предимно за осигуряване на сигурност между двете страни. В масовия случай, той се подписва, за да гарантира на страните по договора бързо и безпроблемно сключване на сделката. Това означава, че не е необходимо предварителният и окончателният договор да бъдат напълно идентични. По първоначалното споразумение могат да се правят някои промени, ако и двете страни постигнат съгласие, но финално остава крайното споразумение, или иначе казано – записаното в нотариалния акт. Важно е да се отбележи, че предварителният договор не отпада автоматично след изповядването на сделката, а освен това той може да послужи и пред институциите. Всичко, което не е предмет на нотариалния акт, а е обект на предварителното споразумение, остава в сила.  

Предварителният договор има ключово значение, когато става въпрос за имоти ново строителство. Чрез него инвеститорът се задължава да завърши всички необходими ремонтни дейности и да осигури разрешение за ползване. Сключването на предварително споразумение най-общо обещава, че продавачът ще прехвърли собствеността на имота на купувача, който пък от своя страна, ще заплати съответната сума. Обикновено един предварителен договор съдържа клаузи, които определят предмета на договора, цената, срока за набавяне на купувачите от продавачите с нотариален акт и срока за плащането на пълната цена.

 

Как да проверим документацията на имота?

Независимо дали имате нов апартамент, стар или по наследство, купувачът винаги ще се интересува от неговата история – дали има съсобственици, дали не сте в процес на съдебен спор или обектът е под запор. Добре е да се запознаете с всички детайли, които ви касаят като продавач, за да достигнете до удовлетворяваща и двете страни сделка.

Предварителната подготовка на изрядна документация от ваша страна е много важна. Ако обявите един имот за продажба, но не можете да докажете, че разполагате с цялата налична документация, е много възможно да отблъснете потенциалните купувачи.

Списъкът с необходимата документация е различен за всяка сделка. Той зависи от различни фактори като вида на имота, в какъв етап е (завършен или в строителство), каква е собствеността и т.н. 

Сред основните документи, са: документ за собственост върху имота, документ за самоличност, удостоверение за данъчна оценка и схема на обекта от Агенция по геодезия, картография и кадастър. Сред възможните се нареждат удостоверението за тежести, което много от купувачите изрично изискват, удостоверението за сключен граждански брак, за наследници и др. В някои случаи се изисква изваждането на удостоверение от НАП за липса на задължения. Обърнете внимание и на таксите, които може да се наложи да платите. Законът за задълженията и договорите гласи, че таксите се поделят поравно между двете страни по сделката, но това не прави клаузата задължителна, тъй като може да бъде въпрос на предварителна договорка с купувача.

 

Как да определим правилна цена на имота?

Определянето на правилната цена е едно от най-трудните неща при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката. Ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява на пазара. Ако твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за имота си, отколкото той реално струва.

Тук на помощ идва опитният брокер на недвижими имоти. Той познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента. Чрез търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи на правилните хора, които знае с какъв бюджет разполагат и колко могат да преговарят. 

 

Как да сключим сделка за продажба на имот?

За да си осигурите бърза, лесна и безпроблемна продажба на недвижима собственост, трябва на първо време да достигнете до правилните целеви групи. Това е ключов етап от процеса по покупко-продажба, чрез който официално огласявате, че имотът ви се продава. От съществено значение е не само броят на хората, които ще видят вашата обява, но и техният профил. Както знаете, всяко жилище се намира в определен ценови клас. Така от по-ниския ценови клас жилища ще бъдат заинтересовани само купувачите, които търсят имот за покупка в този ценови диапазон. И обратното – жилищата от високия сегмент с търсени предимно от хора, свикнали с по-висок стандарт на живот.  

Днешните купувачи имат широк достъп до информация, добре запознати са и търсят задълбочено, преди да вземат решение за покупка на нов дом. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. 

 

Съвети и препоръки за успешна продажба

 

Избор на надежден посредник или агенция

Продажбата на апартамент може да се случи със и без посредник в лицето на агент на недвижими имоти. Но, консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по продажбата на апартамента ви без проблеми. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки продавач се изправя.

Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по продажба лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса на продажба на апартамента ви.

 

Презентация и реклама на имота

Атрактивното и реалистично описание на имота ще привлече вниманието на купувачите и ще им помогне да се ориентират за неговите предимства. Желателно е информацията да бъде възможно най-изчерпателна, за да може да дадете максимално реална представа за спецификите на недвижимото имущество. Препоръчително е в описанието да включите екстрите и удобствата, с които то разполага. Именно характеристиките ще привлекат вниманието на купувачите, тъй като те имат ролята да отличат апартамента ви сред всички останали. Сред най-популярните удобства на едно жилище се нареждат: близостта до магазини, аптеки и заведения за хранене. 

След като сте описали подробно имота си за продажба е добре да помислите как да достигне до повече потенциални купувачи. Използвайте профилите си в социалните медии, споделете обявата си в специализирани платформи, платете символична сума за реклама. Малък тласък от 10лв. може значително да умножи обхвата на достигане на обявата ви, за да се гарантира, че съдържанието се вижда и достига до повече потребители. Комбинацията от платена реклама, активна и актуална информация ще ви помогнат да подобрите ангажираността към обявата и ще генерира по- голяма аудитория.

 

Комуникация с потенциални купувачи

Доброто представяне по време на огледите е ключово, ако искате да продадете имота си бързо. Препоръчително е да сте склонни към диалог, да бъдете гъвкави и отворени и да взимате предвид интересите на купувачите.
 

Продай имота си за 48 часа