0888 11 22 00

Как успешно да продадем апартамент през 2024-та година?

продадем апартамент
05 март 2024

Продажбата на недвижим имот често се оказва по-трудна задача, отколкото повечето собственици на имоти си представят. Продажбата на недвижимо имущество има своите немалко тънкости, а достигането до удовлетворяваща сделка изисква стратегически подход за цена, период, в който се продава, начин на продажбата – с брокер или без, както и добра маркетинг стратегия. 

 

Какъв е процесът по продажба на апартамент?

Понякога и при перфектно изпълнение на всичко гореспоменато, моментът до заветната сделка с клиент отнема време. Ако сте собственик на апартамент, можете да продадете имота си за най-изгодната цена, успешно и за максимално кратко време, като следвате някои правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече потенциални купувачи.

 

Консултирайте се с брокер на недвижими имоти

Съветваме да се доверите на агенция, ако искате да постигнете удовлетворяващи резултати за минимален срок и с най-изгодна печалба. Направете проучване на агенциите на пазара като се информирате за историята на компанията, нейните награди и постижения, членства в организации, участия в международни форуми, симпозиуми, конференции, събития и други. Това ще ви даде поглед върху позиционирането на компанията, нейното реноме сред останалите и прозрачността на услугите, които предлага.

Продажбата на апартамент може да се случи със и без посредник в лицето на агент на недвижими имоти, но, консултацията със специалист в тази сфера ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по продажбата на апартамента си без възможни усложнения. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки продавач се изправя.

 

Определете стойността на имота

Продажбата на имот е динамичен процес, който се повлиява от различни фактори. За успешната реализация е важно да знаете каква е реалната му стойност. Определянето на правилната цена е една от най-трудните задачи при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката.Но ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява и изхабява на пазара. Ако пък твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за имота си, отколкото той реално струва. Тук на помощ идва опитният брокер, който познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента. Чрез търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи на правилните хора, които познава и знае с какъв бюджет разполагат, и колко могат да преговарят.

 

Създайте и разпространете обявата за продажбата на имота

Атрактивното и реалистично описание на имота ще привлече вниманието на купувачите и ще им помогне да се ориентират за неговите предимства пред подобните апартаменти. Желателно е информацията в обявата да бъде възможно най-изчерпателна, да бъде представена по възможно най-завладяващия съвременен начин, за да може да дадете максимално реална представа за спецификите на недвижимото имущество. Препоръчително е в описанието да включите екстрите и удобствата, с които то разполага. Именно характеристиките ще привлекат вниманието на купувачите, тъй като те имат ролята да отличат апартамента ви сред всички останали.

 

Къде бихте могли да качите обявата за продажба на апартамент? 

След като сте подготвили обявата си за продажба е добре да помислите как да достигне до повече потенциални купувачи.

 

Всякакви сайтове, в които Вие и Вашия брокер смятате, че биха били полезни при продажбата на имота 

Използвайте профилите си в социалните медии, споделете обявата си в специализирани платформи, платете символична сума за реклама. Малък тласък от 10лв. може значително да умножи обхвата на достигане на обявата ви, за да се гарантира, че съдържанието се вижда и достига до повече потребители. Комбинацията от платена реклама, активна и актуална информация ще ви помогнат да подобрите ангажираността към обявата и ще генерира по- голяма аудитория.

Освен това, проучванията показват, че все повече хора избират новите си домове спонтанно докато сърфират, защото буквално се влюбват в тях от пръв поглед, отколкото от целенасочено търсене на имот с часове. Затова, както споменахме по-горе, освен в традиционните имотни портали и публикуване на имотната обявата в сайтове на агенции за недвижими имоти, изберете няколко социални мрежи, чрез които ще достигнете до още по-широка аудитория.
Достатъчна е и една обява, но направена професионално, така че да привлече бъдещите купувачи и да предизвика реален интерес.

 

Защо взаимната работа с брокер е важна за продажбата на апартамент? 

Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по продажба лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса на продажба на апартамента си.

 

Как протича една консултация с брокер? 


По време на консултацията с имотния агент той ще се стреми да изгради дълготрайни взаимоотношения с клиента си, в уверение на това, че именно клиентът ще е доволен по пътя към сключване на сделка. Това става с последващи регулярни срещи, на които се проследява всяка стъпка от процеса. Освен това, на тези срещи, брокерът ще изслуша внимателно вашите идеи, очаквания, желания, въпроси, за да е максимално подготвен за следващата ви среща. Едно от най-важните умения на брокерите е именно идентифицирането на клиентските нужди. Добрият брокер е отличен слушател и оратор. Не се страхува да комуникира с клиентите и съумява отлично да подбере и представи най-подходящите предложения за тях. Консултантът винаги предоставя няколко аргументирани опции за обсъждане, за да може клиентът да прецени кое е най-доброто за него и да направи своя избор.
 

Продай имота си за 48 часа