0888 11 22 00

6 важни съвета при продажба на апартамент. На какво да обърнем внимание?

6 важни съвета при продажба на апартамент

В тази статия ви представяме няколко важни съвета при продажба на апартамент. Прочетете какво трябва да направите преди да обявите вашия имот за продан, за да сте сигурни, че сте преминали през всички стъпки, водещи към реализирането на успешна сделка.

Как да подготвим имота за продажба?

Според много собственици, предвиждащи продажбата на недвижима собственост, от ключово значение е само едно – локацията. Това ги кара силно да вярват в идеята, че щом жилището е на добро местоположение, то неговата продажба е повече от сигурна и то в най-краткосрочен план. Често обаче тази нагласа измества на заден план фокуса от редица фактори, които са от изключително значение за подготвеността на продавача, което неминуемо рефлектира върху вземането на правилни решения. Ето затова сме ви подготвили списък с 6 съвета, в които да се вслушате, за да подсигурите най-правилния подход към реализирате на очакваната продажба.

6 съвета, на които да обърнем внимание

Изберете подходящия момент

Преди всичко е препоръчително да проучите по-обстойно икономическата ситуация и да се ориентирате в нея. Към настоящия момент обстоятелствата, които имат основно влияние, са:
Условията на пандемия и отражението им върху икономиката на страната – това до голяма степен определя поведението на купувачите. Вътрешната миграция, породена вследствие на преминаването на голяма част от процесите онлайн, върна мнозина работещи и учещи хора по родните им места. По този начин общата картина и спецификите на търсене и предлагане значително се измениха.


Данъците за придобиване на имот, при които се наблюдава тенденция за покачване;


Изгодните банкови условия и ниските лихви по ипотечните кредити – успяха да се очертаят като аргумент от основно значение, определящ по-засилената активност на пазара.


Проучете пазара – търсене и предлагане

Пазарът на имоти се характеризира със завидна динамика. Въз основа на това продавачите са изправени пред перспективата да вложат известно време и усилия, за да проследят настоящите процеси. По този начин биха могли да добият реална представа за случващото се на имотния пазар. За подбора на правилен момент за продажба на имоти в София, а и в страната, от значение са както темповете на развитие и съотношението между търсене и предлагане, така и настоящата пазарна ситуация, в която се намираме.
От значение е да знаете, че имотният пазар се характеризира с редуване на етапи на спад в цените, с такива на възход. Ето затова е препоръчително да стремите да наблюдавате обстойно движението, посоката и темпото, с което пазарът се видоизменя. Бдителното проследяване е ценна практика, а домът – дългосрочна инвестиция в бъдещето, което налага продавачът да бъде запознат с актуалните течения и потребности на търсещите дом.

Определете подходяща цена

Сумата, която всеки продавач иска в замяна на своя имот, не трябва да бъде изкуствено завишена, нито да бъде прекалено ниска. Това е така тъй като прекалено високата цена може да задържи имота по-дълго на пазара, а това поражда съмнение у потенциалните клиенти. Въз основа на тези обстоятелства клиентите обикновено решават, че въпросният имот не си заслужава парите. По-ниската цена, от своя страна, носи със себе си съмнение за нещо нередно около предвидения за продажба имот, което отново не е желателна алтернатива.
Най-добрият подход за всеки собственик, който планира продажба, е предварително да потърси съдействието на професионални консултанти, на които да може да се довери. Те най-добре знаят на каква цена може да се продаде всеки имот, спрямо неговите параметри. Те също така вземат предвид състоянието на жилището и пазара в момента, като не пропускат да определят и оценят плюсовете и минусите на недвижимата собственост. 

Бъдете точни в описанието на имота

Не друго, а именно обявата е първият досег на клиента с вашия имот. Именно поради това тя трябва да бъде изготвена професионално. Желателно е посочената информация да бъде изчерпателна, за да представи жилището по-възможно най-правдоподобен и уместен начин. Разбира се, това в никакъв случай не означава, че не може да подчертаете най-добрите характеристики на жилището. Дори напротив, стремете се да упоменете удобствата и услугите, които новодомците биха открили в непосредствена близост до жилището, както и неговите предимства. Сред ключовите параметри, които привличат вниманието на купувачите, и характеризират тяхното търсене, са: наличието на зелени площи, магазини и ресторанти, аптеки и здравни заведения, удобна транспортна връзка с останалите части на града, а също така и добри учебни заведения.
В случай че съдържанието на вашата обява стане прекалено дълго, то бихте могли да го разделите на тематични параграфи. С въвеждането на различни подзаглавия освен че ще систематизирате текста, ще успеете да привлечете вниманието на читателя към конкретни теми и да му бъдете полезни за по-бързото откриване на търсената информация.
Макар и неписано правилно, задължително условие е да представите качествен снимков материал, посредством който да визуализирате характеристиките на вашето жилище. Ще се възползвате от голямо предимство, ако освен снимки, в обявата прикачите и видео. То ще заведе клиента на виртуална разходка из имота и в случай че той го хареса – ще пристъпи към посещение за оглед. Освен това по този начин ще елиминирате възможността от евентуални разочарования, защото всеки клиент ще бъде подготвен предварително за това, което ще отрие на място.

Подгответе нужните документи

Сключването на сделка за покупко-продажба на имот е невъзможна без съдействието на нотариус, който да се погрижи за изрядността на документите. В ролята си на продавач, вие може да разчитате на своя брокер за консултации и съвети относно необходимите документи, които трябва да бъдат представени при сключването на сделката и насоки за местата, откъдето могат да бъдат преиздадени (при случай на необходимост).
Задължителни документи са данъчната оценка и схема на обекта от Агенция по геодезия, картография и кадастър. Възможни документи също са удостоверението за тежести, което е силно препоръчително, удостоверението за сключен граждански брак, за наследници, ако ситуацията го предполага. Възможно е да се наложи и изваждането на удостоверение от НАП за липса на задължения. Добре е да обърнете внимание на таксите, които може да се наложи да платите. Според Закона за задълженията и договорите таксите се поделят по равно между страните, но клаузата не е императивна, а може да бъде въпрос на договорка с купувача.

Доверете се на правилната агенция

Много собствениците на жилища за продажба подхождат с недоверие към брокерите и предпочитат да предприемат действия самостоятелно. Трябва обаче да се наясно, че този подход крие много подводни камъни. Най-често те са свързани с лоша маркетинг стратегия, вече споменатото грешно определяне на продажната цена, както и неправилната комуникация с клиента. Брокерите на недвижими имоти са хората, които най-добре познават пазара знаят как да се възползват от всяка ситуация. Техните съвети при обявяването и целия процес по продажбата на имот са безценни. 

А тук можете да видите какво ще направят брокерите от АДРЕС за вас, ако решите да работите с тях.

АДРЕС е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България, като началото на дейността е поставено през 1993 г. Седем поредни години АДРЕС е отличена с международното отличие Супербрандс – признание за влияние над пазара, лоялност и доверие към клиентите. Затова не се колебайте да ни се доверите!
 

Продай имота си за 48 часа