0888 11 22 00

Топ 6 съвета за продавачите на недвижими имоти. Как да бъдат конкурентни спрямо останалите?

Топ 6 съвета за продавачите на недвижими имоти.

Продажбата на имот може да бъде предизвикателен и конкурентен процес, особено в условията на текущата пазарна ситуация. От 2022 година насам пазарът отчита успокояване и се характеризира с по-малко купувачи и по-дълъг период за вземане на решение преди покупка - всичко това продиктувано от несигурната икономическа и политическа обстановка в глобален план и у нас. Купувачите са по-предпазливи и се регистрира дълъг период на изчакване, преди да бъде взето решението за покупка на жилище. Активни на пазара към момента са тези, които имат спестявания и искат да вложат средствата си в имот, така че да се предпазят от инфлацията и „изяждането“ на парите им. Това естествено усилва конкуренцията между продавачите на пазара, които трябва да позиционират жилището си добре на имотния пазар. Повече за това как да бъдете конкуретнти на пазара на жилища, можете да научите в тази статия.

 

Защо трябва да сте конкурентни при продаването на имот?

На конкурентния пазар на недвижими имоти купувачите често имат на разположение множество имоти, между които да избират. За да привлечете вниманието им и да се откроите, трябва да позиционирате имота си като привлекателна възможност с уникални характеристики. Конкурентоспособността ви не само ще увеличи шансовете ви да намерите потенциални купувачи, но и несъмнено ще забърза процеса, така че жилището ви да не се задържи твърде дълго на пазара. В тази статия ще разгледаме шест основни съвета за продавачите на имоти, които да увеличат шансовете ви за успешна продажба.

 

Топ 6 съвета за продавачите на недвижими имоти

 

Проучване на пазара

Доброто познаване на пазарната обстановка в съответния момент е сред най-важните стъпки преди да пуснете жилището си на имотния пазар. Сам по себе си той се развива с голяма динамика, поради което трябва да сте добре запознати в какъв етап се намира към момента. Това ви дава сигурност, че избирате най-правилния момент за продажбата на собствеността ви. Разбира се, познаването на пазара изисква експертиза в областта. Консултантите на АДРЕС ще изготвят за вас индивидуален сравнителен пазарен анализ, базиращ се на реално сключени сделки за имоти в дадения район и даващ информация както за реалните ценови нива, така и за търсенето и предлагането в него. 

 

Правилна цена на имота

Друг основен фактор при продажбата на недвижимо имущество е определянето на правилна и конкурентна цена за него. Какви са ценовите нива, на които се предлагат сходни на вашето жилище имоти, можете да разберете след извършване на сравнителен анализ. Определянето на надпазарна цена може да отблъсне потенциалните купувачи от жилището, което предлагате, и да го задържи на пазара твърде дълго. Подпазарната цена пък означава, че няма да постигнете максимална възвръщаемост от собствеността си. Ключово е да определите реалистична и конкурентна цена на имота си, за да предизвикате интерес и да привлечете сериозни купувачи.

 

Хубави снимки на имота 

Обявата за продажба на едно жилище всъщност е неговата визитна картичка. Разглеждайки една такава, потенциалните купувачи не само научават повече за характеристиките и спецификите на жилището, но и могат да придобият представа как биха се чувствали в него - чрез снимките, които споделяте. От ключово значение е да го представите по възможно най-добрия начин, като качите достатъчно снимки на всички помещения. Важно е те да бъдат във високо качество, така че още от начало да разсеете потенциални съмнения дали обявата ви е реална. Публикуването на хубави снимки на имота гради доверие. 

 

 

Качествено и подробно описание на имота 

Създаването на атрактивно представяне към обявата ви, както и изчерпателно описание на жилището ви ще го представят в най-добрата му светлина. 

 

Подробно описване на района и преминаващия транспорт 

Често купувачите търсят имот за покупка в определен район и рядко биха склонили да направят компромис с локацията на едно жилище. За да можете да селектирате още от начало потенциалните купувачи с реален интерес към имота, е необходимо да опишете подробно неговата локация и удобства в близост - градски транспорт, детски площадки и училища, зони за отдих, открити паркинги и други. 

 

Как да продадете имота си по-бързо?

В основата на бързото намиране на купувачи за вашия имот стои съвместната работа със специалист в областта. Брокерите на недвижими имоти са професионалисти в сегмента и познават пазара в детайли. Не само ще ви съдействат с подготвянето на имота за продажба, но и с откриването на правилните за него купувачи. 

 

Как да бъдат конкурентни спрямо останалите? 

 

Положителни аспекти при работата с брокер на недвижими имоти

Когато избирате агенция, с която да осъществите продажбата на имуществото ви, е важно да изберете такава с голям опит и доказани познания в областта. АДРЕС Недвижими имоти е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България, разполага с широка база данни от клиенти и купувачи и знае точно към кои от тях да насочи вашето предложение за продажба. По този начин осигурява сигурност и спокойствие и за двете страни по сделката. 


Документация при продажба на имот

Друго водещо предимство при работата с брокер е съдействието, което ще ви окаже дори при оформянето на необходимата документация за покупко-продажбата. Така не само ще ви спести време, но и ще подсигури коректното попълване на всичко необходимо. 
 

Продай имота си за 48 часа