0888 11 22 00

Анализ на имотния пазар: Кога да продадете?

Анализ на имотния пазар: Кога да продадете?

Настоящият момент е особено подходящ за продажба на жилищен имот. Стабилните цени и активното търсене дават възможност за сключване на бърза и изгодна сделка. Евентуално изчакване на по-добър момент или поскъпване на имотите не може да счита като гаранция за постигане на по-добри резултати. В момента търсенето надвишава предлагането, но ако погледнем дългосрочно, обемът на предлаганите имоти расте вследствие на активното жилищно строителство. Това повишава конкуренцията между продавачите и може да забави намирането на купувач.

Ориентирането на жилищния пазар изисква време, поради това наложи ли се да влезете в ролята на продавач, е добре да се въоръжите с търпение. Все пак несигурността и твърде дългото отлагане в очакване на идеалните пазарни условия, могат да ви превърнат от потенциални продавачи в пасивни наблюдатели. Ето на какво е важно да обърнете внимание:

 

Търсене и предлагане на имотния пазар

Честа практика е установяването на паралел между условията в настоящата пазарна ситуация и отминали кризисни моменти. Това дава възможност да се съпоставят индикаторите, които да подскажат очаква ли се ръст в цените на имотите, възможен ли се спад на сключените сделки и като цяло благоприятна ли е общата икономическа обстановка. Ключови показатели, които е добре да вземете предвид са банковите политики и възможностите за отпускане на кредити, промяна в нивата на безработица, инфлация. От особено значение могат да бъдат извънредно възникнали събития като COVID кризата и икономическите последствия от нея.

Също така трябва да се отбележи, че не е възможно да бъдат обобщени всички разновидности предлагани площи, поради разнообразието в спецификата им. За да разберем какво се случва реално на пазара на имоти, е от значение да разгледаме по сегменти имотите, в зависимост от това в каква категория попадат.


Жилищни имоти

Настоящият момент е подходящ за продажба, тъй като цените на жилищните имоти са стабилни. В повечето големи градове търсенето надвишава предлагането, което дава възможност за изгодна сделка при по-слаба конкуренция. Пазарът сега е активен, но в дългосрочен план липсва яснота както по отношение на търсенето, така и относно цените, предвид невъзможността да се прогнозира COVID развитието. Макар че при първият лоокадаун през март купувачите задържаха търсенето си само за месец и скоро след това се завърнаха активно, гаранция, че високият брой сделки ще се задържи трайно и през 2021 г., няма и никой не може да я даде. Според експертите на АДРЕС ключът към активността на купувачите е поведението на банките - ако те отпускат ипотечни кредити, и сделките ще са факт. Ако финансирането стане по-скъпо и по-трудно достъпно обаче, ситуацията рязко ще се промени. Дали и кога това ще се случи е много трудно да се прогнозира. За момента повечето анализатори за умерени оптимисти в краткосрочен план и по-скоро песимисти в дългосрочен. Така че всеки, който има нужда да излезе от инвестиция, трябва внимателно да изслушва офертите, които получава.

Нова тенденция от 2020 година са запитванията за извънградски къщи. Сегментът не е нов, но новите извънредните условия на живот насочиха хората към търсене на уединение, спокойствие и повече пространство. Предлагането обаче е много специфично - границите в цените са много широки, има много имоти с прекрасни локации и възможности, но които изискват събаряне на старата постройка и издигане на нова, за да осигурят комфорт на обитателите си.

 

Ваканционни имоти

Интересът за покупка на ваканционен имот на морето обикновено е най-силен в началото и края на лятото, а за сдобиване с такъв в зимен курорт - в края на есента. Поради невъзможността на мнозина българи да прекарат летните си отпуски на гръцкото крайбрежие, запитванията за морски жилища се засили значително тази година. Покупката на ваканционен имот може да бъде продиктувана както от желание за инвестиция на спестени средства, така и от интерес за придобиване собствено жилище за пълноценна почивка.
През изминалият летен сезон много от обствениците на апартаменти във ваканционни комплекси отчетоха проблеми с таксите за управление и поддръжка на комплексите. Въпросът ще става още по-сериозен в следващите години, ако заради Ковид кризата собствениците не използват имотите и не плащат за управление. От друга страна комплексите, където собствениците са предимно наши сънародници, се радваха на едно от най-активните си лета. Обемът на сделките в тези комплекси нарасна значително, като интересът се задържа до края на месец октомври. 


Тенденции, определящи пазара на недвижими имоти


Растеж, но със забавен темп

Пазарът на жилища е активен в големите градове, като търсенето дори на места надвишава предлагането. Купувачите търсят основно имоти за живеене, но има и такива, които се интересуват от имоти, за да вложат свободните си средства. Това е логично, тъй като у нас трайно липсват алтернативи за вложения за пари. А след годините на икономически растеж, домакинствата у нас определено имат спестявания на депозит. Депозитът, обаче, винаги е застрашен от инфлация и отдавна не носи доходи. Клиентите, купуващи с кредит също са много активни, като делът им вече доближава нивата отпреди извънредното положение.


Търсене на готови и обзаведени имоти

Налице е интерес към завършени и готови за нанасяне имоти. За тях купувачите са готови да платят повече - от една страна заради неизвестността колко биха стрували ремонтът и обзавеждането,а от друга заради спестеното време. В София и останалите големи градове в страната е изключително трудно да се намерят майстори, работещи качествено, а ако за купувачите това би било основно жилище, те ще трябва да плащат наем в едно с ипотеката за периода на ремонта. Разход, който повечето млади семейства избират да си спестят. Към момента най-бързо се реализират жилища с изпълнени основни довършителни дейности, но без мебели. Така новите собственици могат да придадат собствения си стил на имота без да губят пари. 

 

Активно жилищно строителството

Интересът към новопостроените имоти е висок и се отразява в стабилните нива на жилищното строителство в цялата страна. Сградният фонд непрекъснато расте, което от гледна точка на продавачите трябва да се приема като нарастваща конкуренция на пазара на жилища. От една страна нарастват възможностите за избор между самите нови сгради, а от друга те стават силна конкуренция за собствениците на панелни жилища или такива в по-стари и неподдържани сгради. И макар локацията, т.е. кварталът, да остава водещ мотив при избора, а в много райони новото строителство да не е възможност въобще,  общият обем на предлагането формира цените, поведението на играчите, а дори и склонността за преговори. 

 

Кога е най-изгодно да продадете имота си?

Всеки момент е добър за продажба на имот. Както всеки е добър за покупка. Определянето на най-благоприятният момент на пазара на недвижими имоти за продажба изисква добра предварителна подготовка, познания за пазара и доверен консултант, който да ви съпроводи през всички процеси по сключване на сделката. И пак е възможно след приключването на транзакцията пазарът да отчете ръст. Това не трябва да ви кара да съжалявате. Въпросът за пиковата точка на пазара на имоти неслучайно винаги е бил въпрос за 1 милион долара. Отговорът е труден и често е въпрос на налучкване. За продавача основният критерии е - справедлива и пазарна ли е договорената цена, сделката води ли ме до реализиране на целите ми. За всички участници на пазара, освен за спекулантите, които имат достатъчно опит в загубите и рисковете, важният въпрос е за целта на продажбата. 

 

Като ваш доверен партньор, може да се възползвате от нашите услуги за продавачи или да използвате Добави обава за продажба на имот на нашия сайт.

Продай имота си за 48 часа