0888 11 22 00

Готов ли съм да продам апартамента си сам?

Готов ли съм да продам апартамента си сам?

Продажбата на апартамент без посредник често крие неоправдани рискове. Макар на пръв поглед решението да изглежда като по-бюджетна и директна алтернатива на работата с брокер, продажбата на имот крие може да крие подводни камъни. Продавачите са запознати със спецификите на имота, неговите преимущества и недостатъци. Познават района и обектите от значение в близост до апартамента и са в течение с реномето на квартала. Тези подробности не са без значение, но не гарантират успешното сключване на сделка. 

За да успешна една сделка е нужно съвпадение във времето и пространството на търсенето и предлагането. Особено, когато продавате имот, който до момента сте обитавали. Представете си каква е възможността да попаднете на хора, които имат вашия вкус за интериор, на които вашата подредба би била удобна, които ще оценят избора ви на организация на дома, ще са готови да платят малко по-високата цена заради онези лампи, които точно вие сте монтирали на тавана на балкона. Защото, ако продавате жилището си сами, вие със сигурност ще постъпвате емоционално и е напълно възможно да очаквате невъзможното, а то да ви убягва. 

 

Какво трябва да знаете за продажбата на имот?

В случай, че сте взели решение да не се възползвате от услугите на брокер на недвижими имоти, ето какво е добре да вземете предвид, преди да пуснете своя имот в продажба.

 

Проучете пазара на недвижими имоти

Пазарът на недвижими имоти е динамичен. Препоръчително е да инвестирате време, за да проследите в каква насока и с какви темпове се развива той. Потенциалните купувачи на вашия апартамент вече имат сформирани наблюдения. Те са запознати с цените и параметрите на жилищата, отговарящи на техните нужди. Имат изградени предпочитания и сравняват предлаганите оферти спрямо тях. Наясно са и до колко са склонни да направят компромис с исканията си, а предложението на продавача се очаква да отговори адекватно на търсенето им.
Продажбата на недвижим имот трябва да бъде съпътствана от определяне на правилната пазарна цена. В противен случай съществува възможност офертата да изглежда или твърде недостъпна, поради високата си цена, или стойността да бъде съмнително ниска, което да провокира подозрението, че съществува нещо нередно в имота. И в двата случая това би довело до застояване на обявата в каналите, които сте избрали за разпространение ѝ – още един повод за допълнителни съмнения за потенциалните купувачи.
В случай, че изпитвате колебания и не можете да определите офертната цена за имота, поради неинформираност или дори от сантимент към жилището, то може да изберете еднократна консултация с брокер. В този случай срещата с посредник ще бъде сведена само до това да получите експертно мнение и съвет за реалната пазарна стойност на жилището.

 

Времето е ключов фактор

Обмислете добре дали настоящият период е подходящ за продажба. Наблюдава ли се активно търсене на имоти, благоприятни ли са условията при отпускане на жилищни кредити и може ли да се разчита на банкова стабилност. Така ще добиете представа за възможностите, откриващи се пред потенциалните купувачи на вашия имот.
Проучете какви са прогнозите за пазара на недвижими имоти и на тази база преценете дали продажбата на жилището е наложителна. Ако се очакват по-добри условия, бихте могли да отложите временно намеренията си и да изчакате. В случай, че обстоятелствата ви притискат и все пак се налага да предприемете бърза продажба, обмислете до колко е разумно да направите компромис. Не сваляйте крайната цена много под предварително обявената, тъй като в дългосрочен план може да се окаже в сериозен ущърб за вас. Но тези съвети са валидни, само когато сте сигурни, че цената е правилно определена. А това не е възможно, ако не разполагате със солидна сравнителна извадка от реално сключени сделки в съответния квартал, през обозрим период от време. 

 

Оформете обявата си добре

След като достигнете до етапа на същинско пускане на обява, отново трябва да подходите с  внимание. Снимковото съдържание е от основно значение и не бива да бъде подценявано. Все пак първото впечатление, което публикуваната оферта прави, е  благодарение на визуалния облик. Затова вложете старание при заснемането на жилището, така че снимките да бъдат с добро качество, но и да отговарят на действителността. Създаването на позитивно първо впечатление може да бъде провокирано и от грамотно написаното съдържание и/или атрактивно описание. Освен това обмислете добре къде да позиционирате своята оферта, тъй като многобройните канали не означават непременно успех.

 

Недостатъците на продажбата без посредник

Недостатъците в продажбата на недвижими имоти, без съдействието на брокер, могат да бъдат обобщени в няколко групи. Макар да е възможно да имате невероятен късмет, ако не убедите някой стар приятел да закупи продавания имот, търсенето на купувач по-скоро ще Ви затрудни. Освен, че изисква определен тип поведение и много утвърдени търговски умения, една сделка е съпроводена с поредица от административни и технически задачи, за които повечето от нас не са подготвени. 
Да видим кои са слабостите на този подход: 

 

По-голям риск

По-големият риск при продажбата на имот без посредник е свързан с изрядността и прехвърлянето на собствеността на имота. Брокерите са запознати с това кои са задължителните документи и кои може да се изискат допълнително. Бихте си спестили много нерви, усилия и време в запознаване и подготвяне на административната част, ако все пак решите да използвате брокерски услуги.
Некоректните уговорки при покупко-продажбата, изпуснатите срокове или невярно попълнената информация могат да доведат до забавяне и проблеми. Експертното мнение на добрия нотариус би елиминирало тези потенциални проблеми, но е важно да имате предвид, че нотариусът не е задължен да прави проучвания и да изследва документите, представени от двете страни. Неговата роля се състои в това да спомогне за осъществяването на сделката.

 

По-бавен процес

В случай, че изберете да си сътрудничите с брокер, той би улеснил и ускорил процеса по продажбата на вашия имот. Добрият брокер умее да пресява истински заинтересованите купувачи и да съдейства за осъществяването на контакт между двете страни, както и да съдейства при воденето на преговори. По този начин отговорността за провеждането на десетките телефонни разговори и времето за разяснения и безрезултатни огледи са сведени до минимум. 


Ако обаче решите да предприемете продажбата на апартамент без съдействието на брокер, то ще бъдете принудени да се справите съвсем сами. И докато брокерът разполага с професионална подготовка и натрупан предишен опит, познава добре пазара и умее да се ориентира в мрежата от клиенти, продавачи, институции и нотариуси, то за тепърва навлизащият на пазара на имоти продавач, е съвсем ново и непонятно изживяване. 
Брокерът на недвижими имоти има поглед върху търсенето и богата база за сравнение на имоти и цени. Именно поради това, той ще ви съдейства за сключване на по-изгодна сделка с по-добри условия, а крайният резултат напълно би оправдал отделените средства за агентската комисионна.

 

Истина е, че имотът не е супер ликвидна стока. Никой не може да ви гарантира бърза сделка или най-добрата сделка. Може да мислите, че не трябва да слушате никого, освен собственото си убеждение. Но както малцина стават учители на децата си, или се защитават сами в съда, така и не трябва мнозина да предприемат най-голямата финансова операция в живота си на своя глава - без доверен професионален партньор и без специфични познания. 

 

Като ваш доверен партньор, може да се възползвате от нашите услуги за продавачи или да използвате Добави обава за продажба на имот на нашия сайт.
 

Продай имота си за 48 часа