0888 11 22 00

Как да продадем имота си на възможно най-висока цена - съвети от професионалисти

продадем имота

Обновена на 2.10.2023 г.

 

Продажбата на недвижим имот често е по-трудна, отколкото повечето собственици си представят. Достигането до сделка изисква стратегически подход за цената, периода, в който се продава, начина на продажбата – с брокер или без, както и добър маркетинг. Понякога и при перфектно изпълнение на всичко това, достигането до сделка с клиент отнема време. А представите на собствениците често са, че купувачът ще се появи бързо и ще се съгласи на покупка при възможно най-високата цена. Ако сте собственик можете да продадете имота си за най-изгодната цена, в случай че следвате някои правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече клиенти. Консултантите в АДРЕС Недвижими имоти съветват собствениците, които искат да продават своя имот за възможно най-високата цена, да преценят внимателно какво целят и как ще продават имота си. 

 

Подготовка на имот за продажба

 

Бърза продажба или възможно най-висока цена

Първият изключително важен въпрос е какво целите с продажбата. Решете дали искате да продадете имота си бързо, или целта ви е сделката да бъде реализирана на възможно най-високата цена. В случай че искате да продадете бързо, то трябва да приемете, че най-вероятно ще получите по-малко от желаната сума. Понякога имотите се продават за кратко време и за желаните пари. Това обикновено се случва с малки апартаменти, подходящи за млади семейства, както и с имоти, които имат нещо различно и ценно. Цена, която дори е над пазарната, може да бъде постигната при продажба на имот, който е рядкост. Пример за това е светъл и просторен апартамент в центъра на София, който е в сграда с асансьор.

Ако приоритетът ви е да продадете на възможно най-висока цена, трябва да предвидите времето, необходимо за достигане до сделка.

 

Самостоятелно или с външен консултант

Много е важно всеки собственик, който реши, че ще продава имот, да помисли дали ще използва услугите на опитен брокер или не.

Работата с брокер има много плюсове. Добрите консултанти могат да помогнат при определянето на реалната пазарна цена. Освен това те знаят кой е правилният начин за предлагане на имота – пускане на обява или работа със заинтересовани от покупка лица, без предложението да се представя в интернет. Понякога брокерите имат идея за т.нар. “моментален клиент”. Това е човек, който търси. Те знаят това и вместо да разпространяват информация за имота, го предлагат директно на въпросния потенциален купувач.

В случай че решите да продавате сами, внимателно преценете каналите, в които ще разпространите обявата. Не е гаранция, че обявите, пуснати в множество различни канали, ще привлекат повече потенциални купувачи.

 

Определете реална пазарна цена на имота

Сумата, която всеки собственик иска за своя имот, не трябва да бъде изкуствено завишена, нито да е прекалено ниска. Най-добрият ход на всеки собственик, който планира продажба, е предварително да потърси съдействието на професионалистите при определянето на цената и да им се довери. Консултантите най-добре знаят на каква цена може да се продаде всеки един имот. Те вземат под внимание състоянието на имота, пазара в момента, оценяват плюсовете и минусите на имота. Посредством Добави обава на сайта на АДРЕС имате възможност да заявите желание за продажба на Вашия имот, попълвайки формата, наш консултант ще се свърже с Вас.

Не трябва да забравяте, че прекалено високата цена може да задържи имота по-дълго на пазара, а това поражда съмнение у потенциалните клиенти. В тези случаи клиентите обикновено решават, че въпросният имот не си струва парите. По-ниската цена пък носи със себе си съмнение за нещо нередно около предвидения за продажба имот. Най-правилният подход е определяне на реална пазарна цена с помощта на специалист.

 

Не забравяйте търговския вид

Направете така, че да подчертаете добрите страни на имота си. Помислете какво и как може да направите, за да изпъкнат плюсовете. Когато продавате апартамент, дори може да се консултирате с интериорен дизайнер.

Ако не помислите за тези неща и имотът не е в добър вид при огледите, позитивите му може да останат невидими за хората, които обмислят покупката. Например, ако апартаментът има еркер, но той не е добре подреден, това вместо да се приеме като пространство, което придава лукс на жилището, ще бъде видяно като излишна площ.

 

Доверете се на доказан консултант

Много от собствениците на имоти подхождат с недоверие към брокерите и предпочитат да продават сами. Това крие подводни камъни. Те най-често са свързани с неправилен маркетинг, грешно определяне на цената и неправилна комуникация с клиента. Брокерите на недвижими имоти са хората, които най-добре познават пазара във всеки един момент, и техните съвети при обявяването и целия процес по продажбата на имот са безценни. 

А тук можете да видите какво ще направят брокерите от АДРЕС за вас, ако решите да работите с тях. 

Според консултантите на АДРЕС Недвижими имоти има и множество малки тънкости, които ще доведат до продажба на имота на най-високата цена. Те съветват клиентите да предоставят или да се съгласят да бъдат направени добри снимки на имота. Първият досег на клиента, който води до реален интерес, е обявата на имота и заради това тя трябва да бъде направена професионално с качествени визуализации. Много голям плюс е, ако освен снимки, в обявата се сложи и видео. То ще заведе клиента на виртуална разходка из имота и ако го хареса – ще отиде на оглед. Това помага също така да се избегнат разочарованията, защото всеки клиент ще бъде подготвен предварително за това, което ще завари на място. Склонността за промени относно начина на предлагане и периода на продажба също са от изключителна важност за постигане на възможно най-високата цена. И не на последно място е търпението. Въпреки че пазарът на имоти е много развит особено когато става въпрос за продажба в София, където постоянно се търсят жилища, даден имот може да отнеме повече от очакваното време за продажба.

Според специалистите от АДРЕС грешките, които правят собствениците при обявяването на недвижим имот за продажба може да бъдат множество. Първенец в класацията е високата цена без реална пазарна оценка на имота. Представяме ви и останалите пет, а ако ги прочетете внимателно, може да си помогнете при продажбата на имот.

 

Петте най-чести грешки при продажба на имот

Когато решат, че ще продават даден имот, собствениците понякога допускат грешки. Ето кой са най-срещаните:

 

Сами определяте цената на имота

Това може да затрудни и забави продажбата. За повечето притежатели на недвижими имоти - били те жилища, или други площи, голямо значение има сантименталната стойност, заради която продавачите искат по-висока цена. В исканата сума често се калкулират ремонти и подобрения на имота. Тези подходи не са правилни, защото ако за вас едно нещо има стойност, то може да няма никакво значение за потенциалния купувач. Изкуствено или излишно завишената цена най-често отказва потенциалните купувачи и те продължават своето търсене особено ако не целят бърза покупка.

 

Обзавеждате жилище непосредствено преди да го пуснете за продажба

Ако обзаведете апартамента си и го обявите за продажба, калкулирате разходите за мебелите в цената. В масовия случай обаче вкусовете на собственика и потенциалния купувач се разминават.

 

Предлагате имота през множество агенции или сайтове за имоти

Тази стъпка „изхабява“, вместо да донесе позитив за собственика. Достатъчна е и една обява, но направена професионално, така че да привлече бъдещите купувачи и да предизвика реален интерес. Освен това принципът при имотите и брокерите / агенциите е конкуренция между имотите, а не между различните посредници.

 

Давате ограничена възможност за огледи

Ако задължително искате да присъствате на огледите, но не сте свободен през целия ден, то може да отблъснете хората, които имат интерес към имота ви.

 

Не подготвяте нужната документация

Ако обявите един имот за продажба, но не можете да докажете, че разполагате с цялата изрядна документация, е много възможно да отблъснете потенциални купувачи.
 

Продай имота си за 48 часа